Az oldalon szereplő termékek megvásárolhatók webáruházunkban:

www.benkeerikaszappan.hu

2013. január 31., csütörtök

Illatos lonc szappan




A minimalista vonal jegyében készült ez a szappan is, a receptet a Rózsa szappan receptje alapján állítottam össze. 
A szokásosnál nagyobb méretű szappan.

Kb. 100 g, 850 Ft

Férfias illat, férfias forma



Férfias illatú, férfias formájú szappant készítettem. Egyszerű kinézete mögött nagyszerű összetétel rejtőzködik.

Kitűnő bőrápoló hatású olajkeverék (olíva olaj, kókusz olaj, napraforgó olaj, pálma olaj) az alapja, amely vitaminokat (E-, A-, D- és K), ásványi anyagokat, antioxidánsokat tartalmaz, táplálja, nyugtatja a bőrt.
Az extra ápolást a sheavaj, a férfias illatot a cédrus és szantálfa illóolaj biztosítja.

Összetevők: olíva olaj, kókusz olaj, napraforgó olaj, pálma olaj, kecsketej, nátrium-hidroxid, sheavaj, szantálfa illóolaj, cédrus illóolaj.A szokásosnál nagyobb méretű szappan.

Kb. 100 g, 850 Ft 

Erről is kell beszélni!

Forrás: internet
Egyre többen választják a természetes szappanokat tisztálkodásra, és rövid időn belül szembesülnek a problémával: sokkal hamarabb eldugulnak a lefolyók, mint korábban.

Természetesen erre is van környezetbarát megoldás, ezekből gyűjtöttem össze néhányat.

A legjobb, ha megelőzzük a problémát, ennek érdekében két egyszerű dolgot kell tennünk.

- Mindenképpen használjunk szűrőt a lefolyókban! Tudom, hogy nem túl dekoratívak a konyhai mosogatók "beépített" szűrőjét leszámítva, de mindenképpen érdemes használni őket. Rengeteg hajat és egyéb "szöszt" összeszednek, ami nagyon hasznos a megelőzésben. A csövekben elakadó hajszálakon és egyéb szilárd anyagokon (pl. apró szappandarabka, stb.) sokkal könnyebben lerakódik a zsír és egyéb szennyeződés.

- Hetente egyszer öntsünk ecetet a lefolyóba, remekül zsírtalanít. Az ecetet fel is melegíthetjük, úgy még hatásosabb.


Ha már eldugult a lefolyó, akkor az alábbi módszerek közül válogathatunk:

- A lefolyót öntsük tele szódabikarbónával, majd öntsünk rá ecetet. Hagyjuk pezsegni. Többször is megismételhetjük.

- Öntsünk egy pohár bóraxot a lefolyóba, és engedjünk rá forró vizet. Ecettel nem használható!

- 3 evőkanál mosószódát oldjunk fel 2 liter forró vízben, és öntsük a lefolyóba.

- 1 evőkanál mosószódát öntsünk a lefolyóba, öntsünk rá 2 dl ecetet, hagyjuk állni 1-2 órát vagy egy éjszakát, majd forró vízzel öblítsük le.

2013. január 29., kedd

Pezsgőfürdősók

Levendulás


Körömvirágos

A pezsgőfürdősókról már írtam ebben a bejegyzésben. Most egy kicsit változtattam a recepten, a mandulaolaj helyett sárgabarackmag olaj, argánolaj és szőlőmagolaj gondoskodik a bőrápoló, bőrtápláló hatásról.

Nagy üveg: kb. 400 g/ 1200 Ft
Kis üveg: kb. 145 g/800 Ft

Levendulás fürdősó díszüvegben


Nagy üveg: kb. 400 g/ 1200 Ft


Körömvirágos-levendulás 

Nagy üveg: kb. 400 g/ 1200 Ft

2013. január 27., vasárnap

Pezsgőfürdő bombák Bálint-napra




A jól ismert pezsgőfürdőbombák közepes méretben (kb. 3,5 cm-es gömbök), különleges csomagolásban, Bálint napi dekorral.

Egyenként, kézzel készült kézműves termék.
Kb. 70 g/db

2 db-os csomag 900 Ft
3 db-os csomag 1200 Ft
4 db-os csomag 1500 Ft
Bármelyik fajtájú fürdőbombával rendelhető.

Sós testradír

Levendulás, rózsaszín agyaggal




Narancsos, vörös agyaggal


Finoman eltávolítja az elhalt hámsejteket,  a benne lévő hidegen préselt mandulaolaj pedig ápolja és táplálja a bőrt.
Zuhanyozás közben finoman dörzsöljük a nedves bőrbe, majd öblítsük le.

Összetevők: rózsaszín himalájai só, mandulaolaj, ceralan, 100 %-os tisztaságú illóolaj, rózsaszín ill. vörös agyag.

Kb. 165 g/ 1200 Ft, üveg tégelyben

Pezsgőfürdő bombák - kicsi

Ebben a bejegyzésben mutattam be az esszenciális olajkeverékekkel készült pezsgőfürdő bombákat. Ezek a bombák folyamatosan rendelhetők, sőt, hamarosan újabbak is lesznek.

Ugyanezzel az összetétellel készítek kisméretű fürdőgolyókat is, így adagolhatóvá válik, tetszés szerinti mennyiség dobható a kádba (bár az eredeti, nagy bomba is széttörhető).
Bármelyik illatban rendelhető, 3 db-os csomagolásban.

Egyenként, kézzel készült kézműves termék.
Kb. 18-20 g, 240 Ft/csomag (80 Ft/ db).

2013. január 25., péntek

Kézmosásra

Ahogy ígértem, alternatívákat is ajánlok a "gyári" kozmetikumok helyett, előnyben részesítve azokat, amiket otthon is el lehet készíteni.

Mindjárt jöjjön is egy nagyon könnyen elkészíthető kézmosószer, az Életszépítők-től:

Reszelj le annyi szappant sajtreszelőn, hogy nagyjából egy bögrényi reszeléket kapj. (Jóféle szappant válassz, bár állítólag bármilyen szappan megfelelő.) A szappanreszeléket tedd fazékba, és öntsd fel 10 bögrényi vízzel (mentes ásványvizet vagy desztillált vizet használj). (Többen írtátok, akik már kipróbáltátok, hogy 10 helyett 15 bögrényi vízzel is megfelelő sűrűségű lesz a szappan.) Adhatsz hozzá 1 evőkanál gyógyszertári glicerint is. (Glicerin nélkül is kipróbálható, de a glicerin olívaolajjal is helyettesíthető, vagy kókuszolajjal...ami épp kéznél van.) A szappanreszelékes vizet melegítsd addig, amíg a reszelék teljesen feloldódik a vízben. Forralni nem szükséges. A szappanos folyadékot hagyd kihűlni. Pár óra alatt sűrű állaga lesz, és töltheted is az adagolóba.

Életszépítők | mm
Fotó: onegoodthingbyjillee.com


Az én javaslatom: nem használnék bármilyen szappant! A szappanok összetevőit ugyanúgy meg kell nézni!
A fürdéshez már túl kicsi szappandarabkákat azonban összegyűjthetjük, és nyugodtan lereszelhetjük. Nem muszáj egyszerre 2,5 l-t készíteni. A glicerin (ha teszünk bele) növényi glicerin legyen. (Szerintem felesleges, egy jó minőségű kézműves szappanban van épp elég.)

Cikksorozat indul



Kicsit kevesebb bejegyzés született mostanában a blogban, mint amit az indításakor terveztem, de mostantól megpróbálok visszatérni a régi rendhez, igyekszem újra érdekes cikkeket, recepteket hozni.
Indítok egy "sorozatot is", ennek az apropóját egy néhány nappal ezelőtti beszélgetés adta. Egy nagyon kedves hölgy járt nálam, akinek nagyon száraz volt a bőr a kezén. Szinte pergamenszerűen száraz, és ettől fájdalmasan berepedező. Beszélgettünk róla, és megjegyezte, hogy kézmosásra úgyis folyékony szappant (természetesen boltit) használ. Azonnal rávágtam, hogy pont ez a baj.
Mindjárt megnézzük, miért?

Mindig el szoktam mondani azoknak, akik nálam járnak, főleg, ha problémás a bőrük, hogy egyszer szánják rá az időt, vegyenek a kezükbe egy doboz/flakon bolti kozmetikumot, és üljenek oda vele a számítógép elé. és ütögessék be az összetevőket. Ebben a blogban is többször volt már téma a "gyári" kozmetikumok összetétele, de soha nem lehet eleget beszélni róla.

Ezt most megteszem én, először a fent említett folyékony szappanokkal. A terveimben van a legáltalánosabb néhány kozmetikum (tusfürdő, testápoló, dezodor, borotvahab, fogkrém, stb.) címkéinek elemzése a későbbiekben, illetve ajánlok is helyettük elkészíthető vagy beszerezhető alternatívákat.

Nézzük akkor a folyékony szappanokat, mindjárt hármat. Sok lesz, és nehéz olvasmány, de érdemes végigböngészni, aztán jól elgondolkodni rajta.

Az első egy ismert márkájú termék, kifejezett száraz, vízhiányos bőrre, a második egy kozmetikai áruházlánc olcsó, névtelen terméke, a harmadik egy hipermarketlánc szintén olcsó, saját márkás terméke
Az összetevők azonosításához most a Krémmániát és az Antalvali.com Hatóanyagkeresőjét használtam. A Krémmánián az egyes anyagoknál az EWG adatbázisának értékelése is megtalálható. (Az EWG adat a rendelkezésre álló adatmennyisége jelenti, a színes pöttyök a kockázatosságát.)

Water/Aqua

EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok (0: alacsony) EWG Adat: Nagyon sok
A víz. A leggyakoribb kozmetikai összetevő, általában az INCI listák első helyén szerepel, vagyis a legtöbb krém fő összetevője. Oldóanyag a többi összetevő számára, és hidratáló hatású (ha már benne van a bőrben, kívülről szárító). A kozmetikumokban legtöbbször deionizált vagy tisztított vizet (ásványi sóktól megtisztított víz) használnak, hogy biztosítsák a termék tisztaságát.


Sodium C12-13 Pareth Sulfate


Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nincsen (0: alacsony)
EWG Adat: Nincsen


(Krémmánián értékelés alatt.)
A Sodium Cn-m Pareth-csoport egy enyhe bőrkímélő tenzid, szintetikus és PEG alapú. Bizonyítottan káros hatása nincs a szervezetre nézve, biotermékekben előszeretettel alkalmazzák.
Egyes források károsnak titulálják, mert PEG származék.
Változó megítélésű.

Cocamidopropyl Betaine

Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 5, EWG Adat: Sok (5: közepes)
EWG Adat: Sok

Közepes erősségű felületaktív anyag és tisztítószer, ami samponok és kézmosószerek gyakori összetevője. Kozmetikumokban emulgeáló és sürítőanyagként használatos.
Biotermékek gyakori összetevője, mivel az egyik legártalmatlanabb tenzid, ha tiszta és organikus. Nem organikus formáiban az alkilamin- és klórecetsav-maradékok szenzibilálóak lehetnek.
Semleges.



Sodium Chloride


EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok (0: alacsony)
EWG Adat: Nagyon sok


Közönséges nevén só. A kozmetikai iparban a sót térfogatnövelő, maszkoló (a nem kívánt anyagok semlegesítése), sűrűség szabályozó segédanyagként használják.


Sodium Benzoate

Funkció: Tartósítószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 1, EWG Adat: Korlátozott (1: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

benzoesav nátrium sója, melyet tartósítószerként használnak.



Styrene/ Acrylates Copolymer

EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Korlátozott (2: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

Gél- és filmképző.
Enyhén káros.



Cocamide Mea

Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 1 - 4, EWG Adat: Korlátozott (1 - 4: közepes)
EWG Adat: Korlátozott

Samponokban és tusfürdőkben gyakran használt tisztítószer, habzást elősegítő szer. Sűrűség szabályozó anyagként is használt.
Főleg növényi anyag, szabad DEA-t tartalmazhat (rákkeltő nitrozaminok veszélye). 
Káros.



Parfum/ Fragrance

Funkció: Illatanyag
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 8, EWG Adat: Közepes (8: magas)
EWG Adat: Közepes

Illatanyag, mely az amerikai termékek címkéjén Fragrance, míg az európai termékek címkéjén Parfum néven szerepel. Ez alatt a kifejezés alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keverékét kell érteni. A magas EWG pontszámot elsősorban annak köszönheti az általános "illatanyag" megnevezés, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy mit is takar. Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban. Az EWG szerint továbbá contact dermatitist (a bőr allergiás reakciója) és légzőszervi problémákat is okozhatnak. 
A szintetikus illatok érzékenységi (allergiás) választ válthatnak ki, és megmérgezhetik az immunrendszert. A központi idegrendszer károsodásait kapcsolatba hozzák a szintetikus illatanyagok használatával. A szintetikus illatanyagok tartalmazhatnak nehezen azonosítható melléktermékeket, ami miatt hatásuk előre megjósolhatatlan. Használatuk az illatgyógyászatban szigorúan tilos, kozmetikai termékekben nem ajánlott.
Káros.



Sodium Salicylate

Funkció: Tartósítószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 1, EWG Adat: Közepes (1: alacsony)
EWG Adat: Közepes

A szalicil sav só formája. Gyógyszerekben használják fájdalomcsillapítóként, valamint nem szteroidos gyulladáscsökentőként. Az aszpirint helyettesítheti az arra érzékeny embereknél. Nem világos hogy mi a funkciója a bőrre kenve.


Glycol Distearate

Funkciók: Emollient, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 1, EWG Adat: Korlátozott (1: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

Leggyakrabban samponokban és lemosókban található emulgeálószer, emollient, átlátszatlanná tevő és sűrűség szabályozó segédanyag.
Szintetikus anyag, kozmetikumokban erősíti a bőrápoló hatást
Változó megítélésű, korlátozottan ajánlott.



Polyquaternium-7

EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Korlátozott (2: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

Elektromos töltődést megakadályozó és felületi hártya képző anyag, melyet elsősorban hajápolókban használnak, de találkozhatunk vele szappanokban és tisztítókban is.


Citric Acid

Funkció: Kémiai hámlasztó
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Sok (2: alacsony)
EWG Adat: Sok

Citromsav, melyet elsősorban a krémek pH-értékének a szabályozására használnak (hogy ne legynek túl lúgosak). Természetes tartósítószer is egyben. Az élelmiszeriparban is használt ízesítőként (savanykás ízű).
Az élelmiszeriparból ismert E330, azaz citromsav, belsőleg káros, mert hozzásegít a szervezet kóros elsavasodásához, illetve a candidiasis kialakulásához, viszont külsőleg csak akkor káros, ha sok van belőle, vagy ha nagyon magas koncentrációban alkalmazzák.
Változó megítélésű.
 


Tetrasodium Edta

EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Közepes (2: alacsony)
EWG Adat: Közepes

Az EDTA az ethylenediaminetetraacetic acid (etilén-diamin-tetraecetsav) rövidítése. Stabilizáló és segédanyagként használatos a kozmetikumokban, mely elősegíti, hogy a krém megőrizze állagát, illatát (e nélkül az összetevők hajlamosak a víz ásványi anyagaival reakcióba lépni nem kívánt változásokat okozva ezzel a krémben).
Komplexusképzőként a tartósítószerek hatását támogatja. Megterheli a környezetet, nehezen bomlik le.
Változó megítélésű.


Laureth-4

Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 3, EWG Adat: Korlátozott (3: közepes)
EWG Adat: Korlátozott

Lauryl alkoholból előállított emulgeálószer, felületaktív anyag.
Szintetikus anyag, allergizál, bőrérzéstelenítő, nagyobb koncentrációban irritál, PEG-ből épül föl
Enyhén káros.



Sine Adipe Lac

EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nincsen (0: alacsony)
EWG Adat: Nincsen





Értékelés alatt.


Olea Europaea (Olive) Oil Unsaponifiables

EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Korlátozott (0: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott


Az olívaolajnak az úgynevezett el nem szappanosítható része, mely az olívaolajnak csak egy nagyon kis százaléka (1-nél kevesebb). Az olívaolajjal megegyező tulajdonságai vannak.
Jótékony.


Limonene

Funkció: Illatanyag
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 6 (6: közepes)

Természetes illatosító anyagok keveréke (citrusolaj (d-limonene) és fenyőfa vagy mentol (l-limonene) ). A kutatások ellentmondóak azzal kapcsolatban, hogy rákellenes vagy éppen hogy rákot okozó anyag szájon át bevéve. A bőrön alkalmazva allergiát (contact dermatitis) okozhat az arra hajlamosaknál, így jobb kerülni, csaknem az összetevőlista utolsó helyeinek egyikén áll.
A limonén (limonene) a terpének közé tartozó szerves vegyület, azaz nem szintetikum, henem valódi növényi kivonat. Színtelen folyadék, szobahőmérsékleten, erős narancsszaggal. A citrom és más citrusfélék nagy mennyiségben tartalmazzák. A limonén királis molekula, a természetben a D-limonén fordul elő. Amikor két ujjad között összenyomod a narancs héját, akkor ez a terpén spriccel ki belőle, ugyanis ez a 100%-os narancsolaj fő alkotórésze (90%).
Funkció: illatanyag, fertőzésgátló, tisztítószerekben, kozmetikumokban alkalmazzák.
Allergizálhat.



Linalool

Funkció: Illatanyag
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 4, EWG Adat: Korlátozott (4: közepes)
EWG Adat: Korlátozott

Levendulából kivont illatosító anyag. Potenciális bőrirritáló és allergén a levegővel érintkezve. Egy 2004-es kutatás szerint pedig sejtmérgező hatású lehet, bár nincs olyan tanulmány, ami in vivo (emberen végzett kísérlet) is megerősítené ezt.
A linalool vagy linalol egy természetes terpén alkohol, amely a többek között a levendulaolajban is előfordul. Egyéb nevei β-linalool, linalil-alkohol, linaloil-oxid, p-linalool, allo-ocimenol és 2,6-dimetil-2,7-oktadién-6-ol.
Funkció: illatanyag, fertőzésgátló, nyugtató, tisztítószerekben és kozmetikumokban alkalmazzák. Töményen allergizálhat.



És most nézzük a "sajátmárkás" (kozmetikai üzletlánc) folyékony szappant:


Water/Aqua
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok (0: alacsony) EWG Adat: Nagyon sok
A víz. A leggyakoribb kozmetikai összetevő, általában az INCI listák első helyén szerepel, vagyis a legtöbb krém fő összetevője. Oldóanyag a többi összetevő számára, és hidratáló hatású (ha már benne van a bőrben, kívülről szárító). A kozmetikumokban legtöbbször deionizált vagy tisztított vizet (ásványi sóktól megtisztított víz) használnak, hogy biztosítsák a termék tisztaságát.



Sodium Laureth Sulfate

Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 4, EWG Adat: Korlátozott (4: közepes)
EWG Adat: Korlátozott
Kókuszból előállítható, tisztítókban, szappanokban és samponokban gyakran használt felületaktív anyag és emulgeálószer.  Az SLS -nél  gyengédebb, de hatékony tisztító anyag. Bár nagy mennyiségben az SLES is irritáló (az SLS mar kisebb mennyiségben is az...), a kozmetikumokban található koncentrációban a használata biztonságosnak tartott.
Enyhén káros.



Cocamidopropyl Betaine

Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 5, EWG Adat: Sok (5: közepes)
EWG Adat: Sok

Közepes erősségű felületaktív anyag és tisztítószer, ami samponok és kézmosószerek gyakori összetevője. Kozmetikumokban emulgeáló és sürítőanyagként használatos.
Biotermékek gyakori összetevője, mivel az egyik legártalmatlanabb tenzid, ha tiszta és organikus. Nem organikus formáiban az alkilamin- és klórecetsav-maradékok szenzibilálóak lehetnek.
Semleges.


Cocamide Dea
Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 6, EWG Adat: Közepes (6: közepes)
EWG Adat: Közepes

Kókuszolajból előállított összetevő, melyet tisztítószerként, felületaktív anyagként, habképzőként használnak a kozmetikumokban. Az összetevő az EWG, Paula Begoun és a Wikipédia szerint is gyakran okoz allergiát  érzékeny bőr esetén. A Cocamide DEA rákkeltő hatásával kapcsolatban ellentmondó kutatások vannak, az EWG alacsony karcinogén kockázatot jelez az összetevőnél. 
Káros.

Sodium Chloride
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok (0: alacsony) EWG Adat: Nagyon sok
Közönséges nevén só. A kozmetikai iparban a sót térfogatnövelő, maszkoló (a nem kívánt anyagok semlegesítése), sűrűség szabályozó segédanyagként használják.


Glyceryl Oleate
Funkciók: Emollient, Emulgeálószer
Más néven gliceril monooleát. Glicerin és olajsav észtere, melyet a természetben előforduló, magas olajsav tartalmú zsírokból és olajokból nyernek. Sárgás folyadék, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló és sűrítőszerként használnak a kozmetikumokban.
Részben szappanosított étolaj.
Semleges.

Coco-Glucoside
Funkció: Tisztítószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nincsen (0: alacsony)
EWG Adat: Nincsen

Habképző felületaktív anyag. Kiváló emulgeátor. Sokszor alkalmazzák samponokban, mert használata után hajunk puhább, és könnyebben fésülhető lesz. Ez a  kókuszvaj és a szőlőcukor reakciójával keletkező vegyület egy cukortenzid: olyan emulgeátor, amely a vizes fázisokban cukorrészével, az olajos cseppecskékben pedig zsírsavfarkincójával oldódik. Az ilyen anyagok kíméletesek a bőrhöz és a hajhoz, emiatt babáknak gyártott termékekben is alkalmazhatók.


Sodium Benzoate

Funkció: Tartósítószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 1, EWG Adat: Korlátozott (1: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

benzoesav nátrium sója, melyet tartósítószerként használnak.


Parfum/ Fragrance

Funkció: Illatanyag
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 8, EWG Adat: Közepes (8: magas)
EWG Adat: Közepes

Illatanyag, mely az amerikai termékek címkéjén Fragrance, míg az európai termékek címkéjén Parfum néven szerepel. Ez alatt a kifejezés alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keverékét kell érteni. A magas EWG pontszámot elsősorban annak köszönheti az általános "illatanyag" megnevezés, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy mit is takar. Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban. Az EWG szerint továbbá contact dermatitist (a bőr allergiás reakciója) és légzőszervi problémákat is okozhatnak. 
A szintetikus illatok érzékenységi (allergiás) választ válthatnak ki, és megmérgezhetik az immunrendszert. A központi idegrendszer károsodásait kapcsolatba hozzák a szintetikus illatanyagok használatával. A szintetikus illatanyagok tartalmazhatnak nehezen azonosítható melléktermékeket, ami miatt hatásuk előre megjósolhatatlan. Használatuk az illatgyógyászatban szigorúan tilos, kozmetikai termékekben nem ajánlott.
Káros.


Mel
Méz kivonat. Vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket tartalmaz; vízmegtartó hatású hatóanyag.
Jótékony


Potassium Sorbate
Funkció: Tartósítószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 3, EWG Adat: Korlátozott (3: közepes)
EWG Adat: Korlátozott

Élelmiszerekben (E202) és kozmetikumokban egyaránt használt tartósítószer. Önmagában viszonylag gyenge a baktériumok elleni hatása, így szinte mindig más tartósítószerekkel kombinálva használják.


Lactose
Funkció: Hidratáló
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Közepes (0: alacsony)
EWG Adat: Közepes

Az összetevőnek még nincs leírása


Styrene/ Acrylates Copolymer

EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Korlátozott (2: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

Gél- és filmképző.
Enyhén káros.



Citric Acid

Funkció: Kémiai hámlasztó
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Sok (2: alacsony)
EWG Adat: Sok

Citromsav, melyet elsősorban a krémek pH-értékének a szabályozására használnak (hogy ne legynek túl lúgosak). Természetes tartósítószer is egyben. Az élelmiszeriparban is használt ízesítőként (savanykás ízű).
Az élelmiszeriparból ismert E330, azaz citromsav, belsőleg káros, mert hozzásegít a szervezet kóros elsavasodásához, illetve a candidiasis kialakulásához, viszont külsőleg csak akkor káros, ha sok van belőle, vagy ha nagyon magas koncentrációban alkalmazzák.
Változó megítélésű.
 

Whey Protein
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Közepes (0: alacsony)
EWG Adat: Közepes
Tejsavóból kivont fehérjék keveréke. Paula Begoun szerint a tejsavónak szájon át fogyasztva antioxidáns és rákellenes tulajdonsága is van, az azonban kérdéses, hogy ezeket a tulajdonságait megtartja-e a bőrre kenve is. Legvalószínűbb, hogy a tejsavó fehérjének a bőrön vízmegkötő tulajdonsága van. A CosIng besorolása szerint bőr- és hajkondícionáló anyag.


Disodium EDTA
Az összetevőnek még nincs leírása.
Az emberi szervezetre a megfelelő koncentrációban rövid távú használata nem veszélyes, viszont nehezen bomlik le, ezáltal megterheli a környezetet, ezért helyette inkább a trisodium MGDA-t kéne használni.
Tartósítószerként nem engedélyezett!
Allergén.


CI 47005
Funkció: színezék
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 4, EWG Adat: Korlátozott (4: közepes)

Sárga festékanyag.
Az összetevőnek még nincs leírása.


CI 16035
Funkció: Színezék
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 3, EWG Adat: Korlátozott (3: közepes)
EWG Adat: Korlátozott
Piros festékanyag. 


Egy másik "sajátmárkás" (hiper üzletlánc) folyékony szappan: 

Water/Aqua
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok (0: alacsony) EWG Adat: Nagyon sok
A víz. A leggyakoribb kozmetikai összetevő, általában az INCI listák első helyén szerepel, vagyis a legtöbb krém fő összetevője. Oldóanyag a többi összetevő számára, és hidratáló hatású (ha már benne van a bőrben, kívülről szárító). A kozmetikumokban legtöbbször deionizált vagy tisztított vizet (ásványi sóktól megtisztított víz) használnak, hogy biztosítsák a termék tisztaságát.



Sodium Laureth Sulfate

Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 4, EWG Adat: Korlátozott (4: közepes)
EWG Adat: Korlátozott
Kókuszból előállítható, tisztítókban, szappanokban és samponokban gyakran használt felületaktív anyag és emulgeálószer.  Az SLS -nél  gyengédebb, de hatékony tisztító anyag. Bár nagy mennyiségben az SLES is irritáló (az SLS mar kisebb mennyiségben is az...), a kozmetikumokban található koncentrációban a használata biztonságosnak tartott.
Enyhén káros.


Sodium Chloride
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nagyon sok (0: alacsony) EWG Adat: Nagyon sok

Közönséges nevén só. A kozmetikai iparban a sót térfogatnövelő, maszkoló (a nem kívánt anyagok semlegesítése), sűrűség szabályozó segédanyagként használják.


Cocamidopropyl Betaine

Funkciók: Tisztítószer, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 5, EWG Adat: Sok (5: közepes)
EWG Adat: Sok

Közepes erősségű felületaktív anyag és tisztítószer, ami samponok és kézmosószerek gyakori összetevője. Kozmetikumokban emulgeáló és sürítőanyagként használatos.
Biotermékek gyakori összetevője, mivel az egyik legártalmatlanabb tenzid, ha tiszta és organikus. Nem organikus formáiban az alkilamin- és klórecetsav-maradékok szenzibilálóak lehetnek.
Semleges.


Coco-Glucoside
Funkció: Tisztítószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 0, EWG Adat: Nincsen (0: alacsony)
EWG Adat: Nincsen

Habképző felületaktív anyag. Kiváló emulgeátor. Sokszor alkalmazzák samponokban, mert használata után hajunk puhább, és könnyebben fésülhető lesz. Ez a  kókuszvaj és a szőlőcukor reakciójával keletkező vegyület egy cukortenzid: olyan emulgeátor, amely a vizes fázisokban cukorrészével, az olajos cseppecskékben pedig zsírsavfarkincójával oldódik. Az ilyen anyagok kíméletesek a bőrhöz és a hajhoz, emiatt babáknak gyártott termékekben is alkalmazhatók.

Glyceryl Oleate
Funkciók: Emollient, Emulgeálószer
Más néven gliceril monooleát. Glicerin és olajsav észtere, melyet a természetben előforduló, magas olajsav tartalmú zsírokból és olajokból nyernek. Sárgás folyadék, melyet bőrpuhító (emollient), emulgeáló és sűrítőszerként használnak a kozmetikumokban.
Részben szappanosított étolaj.
Semleges.

Glycol Distearate
Funkciók: Emollient, Emulgeálószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 1, EWG Adat: Korlátozott (1: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

Leggyakrabban samponokban és lemosókban található emulgeálószer, emollient, átlátszatlanná tevő és sűrűség szabályozó segédanyag.
Szintetikus anyag, kozmetikumokban erősíti a bőrápoló hatást
Változó megítélésű, korlátozottan ajánlott.


Polyquaternium-7
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Korlátozott (2: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott
Elektromos töltődést megakadályozó és felületi hártya képző anyag, melyet elsősorban hajápolókban használnak, de találkozhatunk vele szappanokban és tisztítókban is.


Styrene/ Acrylates Copolymer

EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Korlátozott (2: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

Gél- és filmképző.
Enyhén káros.



Citric Acid

Funkció: Kémiai hámlasztó
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 2, EWG Adat: Sok (2: alacsony)
EWG Adat: Sok

Citromsav, melyet elsősorban a krémek pH-értékének a szabályozására használnak (hogy ne legynek túl lúgosak). Természetes tartósítószer is egyben. Az élelmiszeriparban is használt ízesítőként (savanykás ízű).
Az élelmiszeriparból ismert E330, azaz citromsav, belsőleg káros, mert hozzásegít a szervezet kóros elsavasodásához, illetve a candidiasis kialakulásához, viszont külsőleg csak akkor káros, ha sok van belőle, vagy ha nagyon magas koncentrációban alkalmazzák.
Változó megítélésű.




Parfum/ Fragrance

Funkció: Illatanyag
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 8, EWG Adat: Közepes (8: magas)
EWG Adat: Közepes

Illatanyag, mely az amerikai termékek címkéjén Fragrance, míg az európai termékek címkéjén Parfum néven szerepel. Ez alatt a kifejezés alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keverékét kell érteni. A magas EWG pontszámot elsősorban annak köszönheti az általános "illatanyag" megnevezés, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy mit is takar. Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban. Az EWG szerint továbbá contact dermatitist (a bőr allergiás reakciója) és légzőszervi problémákat is okozhatnak. 
A szintetikus illatok érzékenységi (allergiás) választ válthatnak ki, és megmérgezhetik az immunrendszert. A központi idegrendszer károsodásait kapcsolatba hozzák a szintetikus illatanyagok használatával. A szintetikus illatanyagok tartalmazhatnak nehezen azonosítható melléktermékeket, ami miatt hatásuk előre megjósolhatatlan. Használatuk az illatgyógyászatban szigorúan tilos, kozmetikai termékekben nem ajánlott.
Káros.


Citrus Grandis Fruit Extract
Funkció: Illatanyag
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 1, EWG Adat: Korlátozott (1: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

Az összetevőnek még nincs leírása.

Citrus Aurantifolia Fruit Extract
Funkció: Illatanyag
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 1, EWG Adat: Korlátozott (1: alacsony)
EWG Adat: Korlátozott

Az összetevőnek még nincs leírása.





2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol
Funkció: Tartósítószer
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 8 - 10, EWG Adat: Közepes (8 - 10: magas)
EWG Adat: Közepes
Egyszerűbb néven bronopol. Formaldehidet kibocsátó tartósítószer. Aminokkal (TEA, DEA és MEA vegyületek) együtt használva nitrosaminet bocsát ki, ami rákkeltő vegyület és beszívódhat a bőrbe. 

CI 47005
Funkció: színezék
EWG Kockázat:EWG Kockázat: 4, EWG Adat: Korlátozott (4: közepes)

Sárga festékanyag.
Az összetevőnek még nincs leírása.