AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2013. május 23., csütörtök

Szúnyogriasztó

Forrás: femina.hu


Rovarűző aromák
A szúnyogok kipárolgás alapján találják meg áldozatukat. Mivel nagyon kifinomult a szaglásuk, könnyen távol tarthatod őket egy kellemetlen szaggal. Persze ez csak számukra taszító, hiszen olyan növények szerepelnek a listán, melyek parfümkészítésnél is kedvelt alapanyagok. Ide tartozik az eukaliptusz, a citrom, a cédrusfa, a bazsalikom, a kakukkfű, a levendula vagy a borsmenta.
Több trükköt is használhatsz, hogy a növények segítségével elijeszd a kellemetlenkedő, vérre éhes rovarokat. Illóolaj formájában is megkaphatod a kivonatukat, ami, ha a szobádban párolog, elűzi a szúnyogokat, de akár a szabadban is hatásos lehet.
A fűszernövényeket kis cserépben konyhádban is nevelgetheted, ezeket esténként az ablakba is kirakhatod, vagy magaddal viheted akár az erkélyre is. A muskátli a balkonládák remek dísze, és még a szúnyogokat is távol tartja.

Bevált házi receptek
Ismerkedj meg azokkal az aromás összetevőkkel, melyekkel játszi könnyedséggel távol tarthatod a kellemetlen vérszívókat. Ha megfelelő arányban kevered össze a hozzávalókat, több órára védelmet biztosítanak a szúnyogokkal szemben.
Eukaliptuszos biztonság
  • 5 csepp citromfű-illóolaj.
  • 10 csepp levendula-illóolaj.
  • 2 csepp eukaliptusz-illóolaj.
  • 30 milliliter szójababolaj.
Nem kell mást tenned, mint egy kis tálban összevegyíteni a hozzávalókat és itatós papírt mártani a keverékbe. Az ablakba és a ventillátor elé is akaszthatod a szúnyogirtó papírost. A szójababolajat más olajjal is helyettesítheted, csak arra figyelj, hogy ne legyen kellemetlen az illata. Könnyen testre szórható permet is lehet a keverékből, ha a szójababolajat elhagyod, és egy deciliter vízben kevered el az adalékokat.

Mandulás oltalom
  • 15 milliliter mandulaolaj.
  • 15 milliliter aloe vera gél.
  • 25 csepp citronella-illóolaj.
Miután összekeverted a kétféle olajat és a gélt, az elkészült riasztószert egy kisebb méretű befőttesüvegben vagy tégelyben tárold. Így magaddal is viheted, és bármikor használhatod a sűrű elegyet, amiből csak egy keveset érdemes a bőrödre kenni. Az ujjbegyeddel kenj pár cseppet a füled mögé és a csuklódra a megfelelő hatásért. Amennyiben kedvenc testápolód nem túl erős illatú, azzal is összekeverheted, és használhatod vele együtt.

Citromos bástya
  • 2 deciliter alkohol.
  • 10 csepp citrom-illóolaj.
  • 10 csepp rozmaring-illóolaj.
  • 5 csepp levendula-illóolaj.
Ehhez a riasztóhoz nagy tisztaságú orvosi alkoholra van szükséged, melyben tökéletesen elkeverheted az illóolajokat. Úgy tudod a leghatásosabban felvinni a testedre, ha egy spray-be töltöd, és egyszerűen magadra spricceled. Könnyen segíthetsz azon, ha túl töménynek éreznéd az illatot, csak egy kis vizet kell adnod a keverékhez, illetve gyakrabban fújkálnod.

Vodkás védelem
  • 1 deciliter vodka.
  • 5 csepp gyöngymenta-illóolaj.
  • 10 csepp borsmenta-illóolaj.
  • 15 csepp citrom-illóolaj.
A vodka helyett használhatsz orvosi alkoholt is, de bármilyen szesz megteszi, aminek magas az alkoholtartalma. Miután összekeverted a hozzávalókat, egy igazán hűsítő illatot fogsz kapni, melynek belélegzése frissítően hat a szervezetedre. Ezt a szúnyogriasztó elegyet a ruhádra is spriccelheted, nem roncsolja a szövetet, akár a függönyt is befújhatod, hogy az ablakod közelébe se merészkedjenek a kis vérszívók.

A saját, kipróbált receptem
50 ml alkohol
100 ml víz
30 csepp levendula illóolaj
30 csepp citrom illóolaj
30 csepp rozmaring illóolaj
30 csepp eukaliptusz illóolaj

Egy pumpás flakonba töltöttem mindent, és összeráztam. Isteni illata van, a szúnyogok viszont utálják, szinte hátra hőkölnek tőle.

2 megjegyzés:

  1. Úúúúú, Ercsu, ez egy remek poszt. Nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Erika,
    Pont ma volt ez téma, hogy milyen saját készítésű szúnyogriasztóval próbálkozzunk idén - Ön egy gondolatolvasó! Nagyon hasznosak a receptek. Üdvözlettel: Eszter

    VálaszTörlés