Forrás: http://tudnodkell.info/landzsas-utifuszirup-keszitese-hazilag/
A kígyófűnek is nevezett lándzsás útifüvet a legtöbben a patikák polcain sötét üvegbe rejtett, köhögéscsillapító és váladékoldó szirupként ismerjük, pedig sokkal több erő rejlik e csodálatos, fehér virágú gyógynövényben.
Gyógyhatása
Szélesebb körben köptetőként ismerjük, mive lerős gyulladácsökkentő és nyákoldó hatása miatt hatékony segítséget nyújt az influenza és megfázást követően kialakuló köhögés és torokfájás megszüntetésében.
További hatásai:
- Erős gyulladáscsökkentő
- Baktériumölő
- Sebgyógyító (égési sebek, sérülések és rovarcsípések esetén is alkalmazható)
- Torok, légúti- és garatproblémák esetén kiváló (köhögés, légcsőhurut, torokgyulladás)
- Szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedés, hasmenés)
- Csökkenti a gyomorégést
- Kiválóan használható gargarizálásra
- Vérzéscsillapító (külsőleg gennyes sebeken és fekélyeken is!)
- Fej-, fül és fogfájás csillapító (külsőleg)
Figyelem! Várandósoknak és szoptatós kismamáknak a szedése CSAK MÉRTÉKKEL JAVASOLT!
Szirup készítése:
- Két összmarék friss útifűlevelet ledarálok vagy összeturmixolok.
- Ezt a pépet összefőzöm 30 dkg nádcukorral és 25 dkg valódi mézzel. Kevés vizet adok hozzá, hogy oda ne égjen.
- Folyamatos kevergetés közben gyenge tűzön összefőzöm, amíg sűrű barna massza keletkezik belőle, amit még melegen üvegekbe töltök.
- Hűtőszekrényben tárolandó.
A szárított formából ugyanígy készíthetjük, csak az elején a szárított útifüvet leöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és ezt turmixoljuk össze.
A boltban kapható összessel ellentétben – nincsen benne alkohol és tartósítószer.
A boltban kapható összessel ellentétben – nincsen benne alkohol és tartósítószer.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése