AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. június 13., szerda

Szódabikarbóna



Olcsón beszerezhető, egészségre nem ártalmas, és nagyon sok tisztítószert helyettesíteni lehet vele, melyek szennyezik a környezetet és az emberekre is ártalmasak. Mosóport is helyettesíteni tudja!

A szódabikarbónát szinte mindenki ismeri. Legtöbbször süteménykészítéshez használjuk, de rengeteg más dologra is jó ez a szer.
A szódabikarbóna (nátrium-hidrogénkarbonát) gyengén lúgos, vízben jól oldódó só. Bikarbonát-ionból (HCO3-), és nátrium-ionból (Na+) áll. A savakat semlegesíti, és közben szén-dioxid szabadul fel. A szódagyártás és más vegyipari folyamatok mellékterméke. A környezetre ártalmatlan, sokoldalúan használható.

Testápolás és egészségmegőrzés:
- Fogfehérítő: hetente egyszer a szokásos fogkrémünket megszórva, vagy csak önmagában használva dörzsöljük át a fogunkat. Állítólag nemcsak fehéríti a fogakat, de a fogkőt is leszedi.
- Izzadásgátlás: a hónaljat, ill. a lábfejet is be lehet szórni vele. Nemcsak gátolja az izzadást (legalábbis csökkenti), de szagtalanít is!
- A gyógyszertári szódabikarbóna jó lúgosító terápia, illetve a savtalanító, így a méregtelenítő kúra szerves része is lehet. Persze ezt sem szabad túlzásba vinni, mivel a túlzott adagolása izgatja a gyomorfalat és  savtúltermelést válthat ki.

Folytatás lentebb...
- A szódabikarbónából 1-5 g azonnal ható savlekötő szer, mivel a sav közömbösítésekor felszabaduló széndioxid feszítő és gyenge érzéstelenítő hatása reflexesen oldja a görcsöt, gyorsítja a gyomor kiürülését és enyhíti a gyomor fájdalmát.
- A szódabikarbóna vízben oldékony, felszívódva általános lúgosító hatást fejt ki. A szervezet lúgosítása, méregtelenítése szempontjából célszerű időnként egy 2 hetes kúrát végezni, melynek során naponta kétszer (reggel-este) egy kávéskanál szódabikarbónát feloldva vízben elfogyasztunk.
- A száj szárazsága ellen és savtalanítása céljából szájöblögetés végezhető, amikor enyhén sós-szódabikarbonátos vízzel öblögetünk, majd kiköpjük az oldatot.
- A teljes test méregtelenítése és fertőtlenítése szódabikarbonátos fürdővel is lehetséges (kb. 25-30 perces fürdési idővel), amikor a fürdővízbe 3 evőkanál szódabikarbónát is keverünk, de külön csak lábfürdő is készíthető, a lábfürdő után pedig lehetőleg gyapjú zokniban is aludjunk.
- A szódabikarbonátos lábfürdő gombásodás és fokozott lábizzadás ellen is véd, illetve kezel. Kiváló kéztisztító hatás érhető el a szódabikarbónával, mely a köröm fehérítéséhez is megfelelő (áztassuk 1-2 evőkanál szódabikarbóna-vizes oldatban a körmöket a körömápolás előtt).
- Nedvesen bedörzsölve jól tisztítja a kezet. Ha áztatóvizet készítesz, akkor a körmöket is fehéríti.
- Gyümölcsökről, zöldségekről eltávolítja a szennyeződést és a felületi vegyszermaradványokat, ha szódabikarbónával átdörzsöljük, majd megmossuk. (Pl. a citromnál lehet ez hasznos, amikor a héját kell felhasználnunk.)

Szagtalanítás:
A számunkra kellemetlennek tűnő szagok jelentős részét szerves savak okozzák, melyeket a szódabikarbóna képes csaknem szagtalan (vagy legalább kevésbé büdös) sókká alakítani.
- A cipők fertőtlenítésére és szagtalanítására is használható, ekkor egész éjszakára hagyjuk bent a cipőkben, csizmákban a port.
- A hűtőbe tegyünk egy kis tálkába szódabikarbónát, így a kellemetlen hűtőszag is kiküszöbölhető.(A hűtő átmosásakor is szódabikarbónás vizet érdemes használni.)
- Ha büdös már a szemetesünk, de még nem telt meg, akkor szórjuk meg egy kis szódabikarbónával.
- A lakás légterét, és pl. a zárt szekrények légterét is szagtalanítja.
- De a macska almot is beszórhatjuk vele vékonyan.
- A mosogatóvízhez kevert szódabikarbóna elveszi az edények tipikus menzaszagát is.
- Kisebb tárgyak szagtalanítása:  egy hétre lezárt papírzacskóba tegyünk 2 evőkanál szódabikarbónát és magát a tárgyat. 

Takarítás:
- Lefolyótisztító: szórj szódabikarbónát a lefolyóba, majd küldj utána egy kis ecetet.
- Fehérítő hatását a mosás során kihasználhatod.
- Takarítás során is szinte mindenhol felhasználható (szőnyeg, szekrények, csempék, ajtók, stb.), mivel a lúgok jól tisztítják a zsíros és más szerves szennyeződéseket - ráadásul a vizet is lágyítják.
- Tea-, kávéfolt, ill. zsírfolt is jól kihozható vele ruhákból, szövetekből (de legalábbis alapos mosás előtti előkezelésre tökéletesen alkalmas).
- Az ezüstneműről leoldja a patinát.Tisztítható és fényesíthető vele rozsdamentes acél és egy fémtárgy is.
- Súrolószerként is használható. (Pl. szórj a wc-be egy adaggal és a wc-kefével sikáld meg egy kicsit. De a konyhapult tisztán tartására is tökéletes: szórd meg szódabikarbónával és nedves ronggyal töröld át.)
- A leégett ételmaradványok könnyebben eltávolítható az edényekből, ha szódabikarbónás vizet forralunk bennük.

Beszerzési helyek:
- A gyógyszertárban (100-200 g-os kiszerelésben pár száz Ft-ért) és a boltokban kapható tasakos (50 g-os) szódabikarbóna emberi fogyasztásra alkalmas (kis mennyiségben!). (Az 50 g-osra azonban rá van írva, hogy gyógyászati célra nem alkalmas!)
- A nagyobb (500-1000 g-os) mennyiségben rendelhető verziók (webáruházakban) viszont általában nem azok, így csak mosáshoz, takarításhoz használhatod.
Forrás: http://mkh.web4.hu/cikk/a-szodabikarbona-jotekony-hatasai

4 megjegyzés:

  1. Én kb. egy éve használom ecettel együtt a konyhában, fürdőszobában. Először az ecetet öntöm a tisztítandó felületre, és arra szórom rá a szódabikarbonát. Sósav és súrolók helyett tökéletes!!!
    Az ötlet a netről származott :)

    VálaszTörlés
  2. Nnnna, ezt végigolvastam, köszönöm, nagyon hasznos volt, főleg így egy csokorba összeszedve.

    VálaszTörlés
  3. Bizony ,és most olvastam egy római orvos szerint rák ellenes kezelésre is használható!
    www.zoldhaz.info :)

    VálaszTörlés
  4. és torokfájásnál is érdemes vele öblögetni, két kezdődő betegséget úsztam meg vele

    VálaszTörlés