AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. augusztus 15., szerda

Károsítja az izmokat a triklozán

Forrás: www.zoldpolc.hu

A legújabb kutatások szerint a kozmetikai termékekben, fogkrémekben, szappanokban megtalálható triklozán adalék jelentősen rontotta az izomfunkciókat állatkísérletekben. A triklozán szintetikus vegyületet fertőtlenítő hatása miatt használják.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben ismertetett tanulmányban egereken és halakon tesztelték a baktérium- és gombaölő tulajdonságú szintetikus vegyületet. A kísérleti állatokat olyan mennyiségben tették ki a triklozán hatásának, amennyi naponta átlagosan egy ember szervezetébe juthat. Az állatok izomfunkciói – köztük a szívizmok működése – olyan mértékben romlottak, hogy a halak még úszásra is képtelenné váltak.

„A triklozán szinte mindenki otthonában jelen van, és mindenütt elterjedt környezetünkben. Ezek az eredmények szilárd bizonyítékkal szolgálnak arra, hogy a vegyület aggodalomra ad okot mind az emberi egészség, mind a környezet szempontjából" – magyarázta Isaac Pessah kutatásvezető, a davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa.

Az egérkísérletekben a vegyszer alkalmazása után 20 perccel az altatásban lévő állatok szívfunkciói akár 25 százalékkal is csökkentek. A tanulmány szerzői szerint bár a triklozánt nem gyógyszerként jegyzik, hatása olyan jelentős volt az állatmodellekben, mint egy erőteljes szívideg-nyugtatószeré. „Meglepődtünk azon, hogy milyen nagy mértékben romlott az izomaktivitás a nagyon különböző szervezetekben, ráadásul mind a vázizomzatban, mind a szívizomban" – idézte Bruce Hammockot, a tanulmány társszerzőjét a Daily Telegraph című brit napilap.

1 megjegyzés:

  1. http://kockazatos.hu/anyag/trikloz%C3%A1n itt olvastam még róla. Nekem az a bajom, hogy ételnél, fogkrémnél még ráírják, hogy ez enne van, de pl sportruhára nem jellemező, meg a fogkefén sincs rajta, hogy miből csinálták meg :( Amugy én már rengeteget gondolkodtam azon, hogy a műanyag fogkefének van-e valami alternatívája. Zokniban is van sok esetben, ok, ott még tudok ügyeskedni, hogy kötök, és javarészt azt használjuk. Szóval a helyzet bizonyos szinten elkeserítő:( még jó, hogy legalább dezodor, fogkrém elkerülhető, gondolom azzal szívódna fel a java.

    VálaszTörlés