AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2014. március 12., szerda

Kalandozzunk az illóolajok világába!


Sulyok Józsefné cikke
Forrás



Nézzük melyik illóolaj mire jó és hogyan alkalmazzuk, hogy hatását valóban hatékonyan ki tudja fejteni!
Kalandozzunk az illóolajok világába!
Legelterjedtebb párologtatási módszer, az illatosító lámpa alkalmazása, amely egy állványból és egy csészécskéből áll. Az állvány aljára valamilyen melegítő eszköz (gyertya, mécses, stb.) helyezhető, mely a csészécskében lévő vizet melegíti. A vízbe kell cseppenteni az illóolajat.
Az illatosító lámpák nagyon sokféle alakúak, színűek, többnyire kerámiák. Az illatosító lámpának hangulatot, meghitt fényt, és illatot kell árasztani. Ügyeljünk arra, hogy mindig megfelelő mennyiségű víz legyen a csészében, ha olajat cseppentünk a lámpába, ugyanis nagyot lobbanhat a láng, mert az illóolajok jól égnek.
A párologtató olaj mennyiségét a helyiség nagysága, az olaj illatának intenzitása, a lámpagyújtás célja, stb. de elsősorban az ízlés határozza meg. Általában 5-15 cseppet szoktak a csészébe cseppenteni.
Az illóolajokat lehet úgy párologtatni, hogy csak egyfélét cseppentünk a vízbe, de lehet különböző keverékeket alkalmazni. Kezdetben ajánlatos, ha kevesebb olajjal kísérletezzünk, később, ha megismertük az olajokat, ízlésünknek megfelelően keveréket állíthatunk elő.
 

 
Néhány alkalmazási ötlet:
 
Hálószoba: rózsafa, narancshéj 2-2 csepp, levendula 3 csepp. Ha nemcsak aludni térünk be: szegfűszeg, ánizs, rózsafa, pacsuli.
Lakószoba: menta, fahéj, citrom, narancs, fenyőfélék.
Dolgozószoba: borsmenta 2 csepp, citrom 4 csepp. Ajánlható mandarin, narancs, keserűnarancs, rozmaring, fenyő.
Gyerekszoba: narancs, mandarin, fenyőfélék, fahéjlevél, de az adagot csökkenteni kell!
Elmélyüléshez: levendula, fahéj, mirtusz, fenyőfélék, narancs, rózsafa.
Meghűléses megbetegedések esetén: fenyőfélék, eukaliptusz, citrom, levendula, bors és fodormenta.
Frissüléshez: fodormenta, borsmenta, citrom, mandarin, levendula, fenyőfélék.
Dohányfüst semlegesítésére: citronellafű, citrom, mirtusz, zsálya, fenyőfélék, levendula.
Rovarok távoltartására: eukaliptusz, borókafa, szegfűszeg, levendula.
Gépkocsiban is párologtathatunk, természetesen lámpa nélkül illóolajokat. Megnedvesített papír-zsebkendőre néhány csepp, ízlés szerint választott olajat cseppentünk, és a fűtőberendezés nyílásához tesszük.
 

 
Inhaláció
A légúti megbetegedések, torokgyulladás, nátha, meghűléses betegségek, arc-homloküreggyulladás, gyógyításának egyik leghatékonyabb módszere.
Egy nyitott edénybe öntsünk 2-3 liter forró vizet, cseppentsünk bele 3-5 csepp illóolajat. A gőzölgő tál felé hajolva mélyen lélegezzük a vízgőzt. A hatás fokozására tehetünk a fejünkre egy törölközőt.
Tipp: eukaliptusz, erdei fenyő 2-2 csepp, citromolaj 3 csepp.
Ezek mellett ajánlható olajok még a fenyőfélék, mirtusz, kakukkfű, fodormenta, borsmenta, fenyőfélék.
A száraz inhaláció esetében, a forró víz segítsége nélkül, papír-zsebkendőre cseppentjük ugyanazokat az olajokat, mint a vízgőzös inhaláció esetébe. Közvetlenül az orrunk elé tartva mélyen lélegezzük az illóolajok páráját.
 

 
Szauna
Szaunázáskor nemcsak az inhaláció egyik formájával élünk, ha illóolajokat alkalmazunk, hanem egész testünket éri az olajok jótékony hatása. Az illóolajokat párologtathatjuk egy csésze vízbe cseppentve, de úgy is, hogy ráloccsantjuk a felhevített bőrre. Forró kőre nem szabad cseppenteni az olajat, mert gyúlékony.
Tipp: erdei fenyő 1 csepp, citrom 2 csepp, eukaliptusz 3 csepp.
Szaunázáshoz használható olajok még a citronellafű, zsálya, mirtusz, fenyőfélék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése