AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2014. július 15., kedd

Bio kozmetikumok házilag

gyógynövnyek gyŰjtése


Forrás: http://kertlap.hu/kozmetikumok-hazilag/


Az, hogy “fűben, fában orvosság van”, ma már tudományosan bizonyított tény. A növények közül számos faj használható fel egészségünk védelmének érdekében: kezdve az egészséges táplálkozás alapjait képező zöldségektől, a gyümölcsökön át a gyógynövényekig. Utóbbiakhoz elsősorban akkor fordulunk, ha valamilyen kisebb problémánkat ilyen “szelíd”, és természetes módszerrel szeretnénk orvosolni.

Bőrünk egészsége több szempontból is fontos. Egyrészt a kültakarónk, azaz a bőrünk, megvéd bennünket a környezeti ártalmaktól, részt vesz a szervezet hőszabályozásában, testünk elsődleges védvonala. Másodsorban a bőrbetegségek, elváltozások (még az apróbb kellemetlenségek is) főként, ha látható helyen vannak kellemetlen közérzetet, hosszútávon akár önértékelési zavarokat is okozhatnak. Gondoljunk csak egy rossz helyen, rossz időpontban megjelenő pattanásra – bár ez csak rossz helyen és időben bukkanhat fel.

A gyógynövények jótékony hatásait külsőleg alkalmazva is élvezhetjük, és néhány egyszerűbb kozmetikumot házilag is elkészíthetünk. Ezek nem csodaszerek ugyan, de megfelelő körülmények között nagyban hozzájárulnak a bőr egészségének megtartásában, illetve visszanyerésében. Ám egyedül ez kevés. Az egészséges táplálkozás (kevesebb zsíros, túlfűszerezett étel fogyasztása),
az évszaknak és a szervezet terhelésének megfelelő folyadékfogyasztás, a friss levegőn való tartózkodás valamint a stresszhelyzetek kerülése mind szerepet játszanak a bőr elváltozásainak megelőzésében, még ha az utóbbi sajnos nem is mindig rajtunk múlik.


Borogatások, lemosóvizek

Zsíros pattanásos bőrre jó hatással van a borsmenta-, dió-, útifű-, vadgesztenye-, zsályalevél és a levendulavirágból – vagy ezek keverékéből – készített borogatás. Száraz bőrön a búzavirággal, fehér akáccal, hárs, orbáncfű illetve a kamillavirággal érhetünk el jótékony hatást. Frissítő lemosóvíz készülhet mentából, zsályából, szagos mügéből, grapefruitléből, kakukkfűből, levendulából – utóbbi kettő gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású is, akárcsak a kamilla.


Hámosító arcvíz készülhet 50 g háztartási alkohol, 150 g frissen préselt meggylé, 800 g desztillált víz és 1 g benzoesav összekeverésével.
Ha fertőtlenítés és pórusösszehúzás a cél, azt 20 g háztartási alkohol, 30 g narancslé, 50 g desztillált víz és 1 g benzoesav keverékével érhetjük el. Zsíros bőrre az előző recept is alkalmas, és még fokozható a hatás, ha a narancslevet citrommal helyettesítjük.


Pakolások

Ha házilag elkészíthető kozmetikumokról esik szó, elsőre szinte mindenkinek a pakolások jutnak eszébe. Ez nem is véletlen, hiszen ezek elkészítése a legegyszerűbb, lévén egy részük konyhai “hulladékként” is felfogható. Alkalmazásuk célja a bőr táplálása, természetes, általában nyers növényi anyagok felhasználásával.


Legegyszerűbb az uborkapakolás, melynek reszelt zsenge termését használjuk fel frissítésre, pórusösszehúzásra. Zöldpakolást készíthetünk petrezselyem, sárgarépa, zeller, spenót nyersen összezúzott leveleiből, aminek magas vitamin-, és klorofilltartalma előnyös. A megfőtt burgonya joghurttal pépesre keverve kismértékű gyulladáscsökkentő hatással is bír, a bőr táplálásán túl. Az élesztőt tojásfehérjével összekeverve és az arcra kenve rövid idő után szárazon ledörzsölhető. Az élesztő belsőleg, nyersen, kis adagban éhgyomorra elfogyasztva is jó hatású, mivel élő anyagként sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, pattanások kezelésére javasolt.

A lisztes pakolások alapja a rozs-, vagy babliszttel kevert víz, melyhez száraz bőrűek olajat is keverhetnek. Ehhez adjuk a növényi részeket, ami lehet sárgarépa reszelék, tört paradicsom, vagy gyümölcslé. Miután a bőrön megszáradt vízzel, vagy a már említet lemosóvizek valamelyikével távolítható el.


Krémek

A krémek egy részét már bonyolultabb elkészíteni (többféle gyógyszertári alapanyag szükségeltetik hozzá), de ezek között is akadnak egyszerűbbek.


Az arányokat tekintve a kívánt mennyiségben 3 rész szójalisztet összekeverünk 5 rész növényi lével (amit gyümölcscentrifugával, vagy préseléssel nyertünk a kívánt hatású zöldségből, gyümölcsből, vagy friss gyógynövényekből) és 2 rész langyos vízzel valamint pár csepp citromlével. Ehhez turmixolás (vagy hosszas keverés) közben hozzáadunk 1 rész mézet, és a kívánt állagnak megfelelően kevés olívaolajat. A fel nem használt krém néhány napig hűtőszekrényben tárolható. Pattanásos bőrre készíthetünk savanyú káposztalé, búzakorpa és olívaolaj tartalmú krémet, amit keverés után állni hagyunk használat előtt. Ezeket a krémeket körülbelül egy óra múltán le kell mosni, mert ellentétben a vásárolt krémekkel nem minden részük szívódik fel a bőrben.


Fürdők

A fürdővizek is feldobhatók növényekkel. Természetesen, mivel itt a hatóanyag nagy hígításban van, látványos eredmény nem érzékelhető, de a kényeztetés kedvéért érdemes kipróbálni. A vízbe keverhetünk szójatejet, gyümölcsecetet, vagy kevés mézet. Gyógynövények közül a kellemes és viszonylag intenzív illatúakat használhatjuk fel: A zsályát, levendul át, rozmaringot, rózsaszirmokat. Elkészítésük egyszerű, negyedórányi főzés majd szűrés, és kész.

Bár ahogy mondani szokás az igazi szépség belülről ered, szükség esetén nem árt némiképp rásegíteni erre kozmetikumokkal. Ma már e termékeknek óriási választéka áll rendelkezésünkre, mely minden igényt kielégít, ám a fentebb említett módszerek némelyikének kipróbálásával megtapasztalható, mennyivel több munkával járt a szépítkezés nagyanyáink korában (és azelőtt), mint napjainkban. Az előbbi gondolathoz visszakanyarodva a szépség belülről ered, de az első benyomás gyakran döntő; ebből adódóan sokszor mégis csak külső alapján történik az emberek megítélése. Tehát kozmetikumok kellenek…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése