AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. április 29., vasárnap

Hogyan csináljuk? - Külső használatra

A gyógynövények legtöbb komponense a bőrön keresztül is felszívódik. A következő készítmények arra valók, hogy minél jobban segítsék ezt a felszívódást.

(Forrás: internet)

Gyógyfürdő

A gyógynövények használata nagyon kellemes és egyszerű, ha forró fürdőként élvezzük.Számos módon adhatunk gyógynövényeket a fürdővizünkhöz.
Használhatunk hígított olajeszenciát, lógathatunk textilzsákban friss vagy szárított gyógynövényt a forró vízbe, vagy erős forrázatot, főzetet is önthetünk hozzá.
A gyógynövények gyógyító ereje ilyenkor felszívódik a bőr melegvíztől kitágult pórusain keresztül. Az olajokat a fürdőzés során keletkező gőz is továbbítja. A gőzt folyamatosan belélegezzük, bejut a tüdőnkbe, majd a vérkeringésünkbe.
A gyógynövények gyógyhatása így gyorsan és közvetlenül érvényesül, mégpedig úgy, hogy az emésztőrendszer kimarad a folyamatból. Kifejezetten nyugtatóan hat az idegrendszerre, és segít levezetni a mentális és érzelmi feszültséget. A levendulának, bazsalikomnak, rózsának és kamillának nem csak jó illata van, de relaxáló hatása is, enyhítik a feszültséget, megnyugtatják az idegeket, és pihentető alvást biztosítanak.

Kéz- és lábfürdő

A kéz- és lábfürdő ősi hagyományait a híres francia gyógynövénykutató, Maurice Messegue tette közkedveltté: 8 perc lábfürdőt ajánl minden estére, és 8 perc kézfürdőt minden reggelre. A kezek és lábak idegvégződésekben gazdag bőrfelülete nagyon érzékeny, így könnyen felszívja a hatóanyagokat. 
Használhatunk forrázatot vagy főzetet, a választott növénytől függően. Adhatunk szárított, morzsolt gyógynövényt vagy egy kis tinktúrát is a fürdővízbe.

Balzsamok és krémek

A bőr felületi problémáinak kezelésére vagy gyulladt ízületekre és fejfájásra balzsamokat és krémeket használhatunk.
A balzsamok elkészítéséhez bármilyen friss vagy szárított gyógynövényt felhasználhatunk a következő egyszerű recept alapján. Adjunk 450 ml olívaolajhoz, melybe 50 g méhviaszt vagy 500 ml kókusz olajat tettünk, annyi gyógynövényt, amennyit csak tudunk, és alacsony hőmérsékleten gőz felett hevítsük néhány órán keresztül. Szűrjük le, a növényből jól nyomkodjunk ki minden olajat, majd még melegen töltsük balzsam üvegekbe. Gyorsan megszilárdul.
Krémek készítéséhez használhatunk tinktúrát, kétszeres erősségű főzetet vagy pár csepp illóolajat, melyet egy alapkrémbe keverünk.

Borogatás

Tünetektől függően hideg vagy meleg borogatást alkalmazunk. 
A hideg borogatás csökkenti a duzzanatokat, a zúzódások fájdalmát, a rándulást és ficamot, vagy az ízületek fájdalmát. 
A meleg borogatás enyhíti az izomhúzódást és az izomfájdalmakat,  megfázás okozta nyirokproblémákat, erősíti a gyenge vérkeringést. Hurutok és köhögés esetén is alkalmazhatjuk.
Áztassunk pamutruhát hideg vagy meleg főzetbe ill. forrázatba, vagy pár csepp illóolajat, tinktúrát tartalmazó vízbe.
A dunsztborogatás egyfajta meleg borogatás, duzzanatok, fájdalmak, megfázás és influenza esetén használjuk.  
A gyógynövényteába áztatott ruhát forrón tegyük a kezelendő felületre, majd tekerjük be egy száraz törölközővel.

Gyógynövény-borogatás

A gyógynövény borogatás során magukat a növényeket is felhasználjuk. Általában akkor alkalmazzuk, amikor méreganyagot akarunk kivonni a testből, vagy annak egyes részeiből, pl. kelés, rándulás, gyulladás, duzzanat vagy fájó ízület esetében, vagy a véráramlás serkentése érdekében.
Tegyük a növényt két gézlap közé. A friss leveleket, hajtásokat aprítsuk fel, vagy forró vízben puhítsuk meg, a szárítottakat pépesítsük egy kis forró vízzel.  Kössük a kezelni kívánt felületre és tartsuk melegen.

(Forrás: internet)

Tinktúra (alkoholos kivonat)

Tegyük üvegbe a felaprított gyógynövényt, majd öntsünk rá alkoholt, és 7-10 napig tartsuk lezárva sötét, meleg helyen. Naponta rázzuk fel. Szűrjük le a kivonatot, alaposan facsarjuk ki a növényt is. Légmentesen zárható üvegbe tároljuk.

Macerátum (olajos kivonat)

Tegyünk apróra vágott gyógynövényt egy üvegbe, öntsük fel olívaolajjal, zárjuk le, és tegyük egy napos ablakba. Hagyjuk legalább két hétig érni. 

(Forrás: Anne McIntyre: Gyógynövények cserépben)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése