Az oldalon szereplő termékek megvásárolhatók webáruházunkban:

www.benkeerikaszappan.hu

2012. május 30., szerda

Hogyan csináljuk? - Tinktúra

Forrás: internet
A gyógynövényekben lévő egyes hatóanyagok kioldására a víznél alkalmasabb az alkohol, amely egyúttal hatékony tartósítószer is. az alkoholos gyógynövény kivonat a tinktúra.
Általában 1 rész növényi anyaghoz 1 vagy 2 rész etil-alkoholt adnak.  Etil-alkohol helyett használhatunk vodkát, egy rész gyógynövény 4 rész vodka arányban. A házi készítésű tinktúrák nem olyan nagy koncentrációjúak, de biológiailag aktív hatóanyagot és alkoholt tartalmaznak, ezért biztonságos helyen tároljuk, és tartsuk be az adagolást.

Tinktúra friss növényből
Mérjünk 40 g friss növényt, mossuk meg, aprítsuk fel egy botmixerrel. Egy kis vizet adhatunk hozzá, hogy pépes legyen.
A pépet öntsük fel 160 ml vodkával,  majd töltsük befőttes üvegbe (eleve abban is készíthetjük), jól zárjuk le, és alaposan rázzuk össze.
10-14 napig tároljuk sötét, hűvös helyen, naponta rázzuk fel.
Szűrjük át egy muszlindarabon, jól préseljük ki az összes levet.
Töltsük sötét üvegbe, dugaszoljuk le, írjuk rá, mit tartalmaz és mikor készítettük.
Alkalmazás: az előírt adagot cseppentővel szívjuk fel a tinktúrás üvegből, majd 60 ml vízben feloldva igyuk meg.
Tárolás: hűvös helyen (hűtőben) akár egy évig is.

Tinktúra száraz növényből
Az eljárás ugyanaz, mint a friss növénynél. A szárított gyógynövényt aprítsuk fel, vagy törjük durvára, hogy megnöveljük a felületét.
Forrás: internet

Gyógynövényes szirup
A gyógynövényes szirupok elsősorban légúti irritációk, pl. köhögés, kaparó torokfájás ellen használhatók, mivel ezek a sűrű, édeskés, hurutoldó, gyulladáscsökkentő folyadékok nyugtató hatással vannak a torokra. Alapanyaguk többnyire orvosi ziliz, édesgyökér, kakukkfű és pemetefű. Szirupokat forrázat vagy főzet hozzáadásával is elő lehet állítani, de tinktúrából is készíthetjük.

Köhögés elleni tinktúrás szirup
Kis lábasban, gyenge tűz felett keverjünk össze 100 g mézet 50 ml vízzel, hogy sűrű, folyós szirup keletkezzen. Hagyjuk kihűlni.
Tegyünk hozzá 50 ml-t a megfelelő tinktúrából, és jól keverjük össze.
Töltsük sötét üvegbe, feliratozzuk. Kb. 200 ml-nyi szirupunk lesz.
Alkalmazás: A szükséges mennyiséget kanállal, hígítás nélkül vegyük be.
Tárolás: hűtőben 3 hónapig tárolható. Hideg hatására a méz kikristályosodhat, de pár percre meleg vízbe állítva visszanyeri folyékony állagát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése