AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. május 31., csütörtök

Takarítás - Környezetbarát alternatívák


Forrás: internet
http://antalvali.com/hirek/takaritas_kornyezetbarat_alternativak
Egy környezet- és egészségtudatos ember nem csak a táplálkozására és kozmetikumaira ügyel, hanem arra is, hogy takarítószerei a lehető legkörnyezetbarátabb vegyszerekből készüljenek. De ez még nem elég a valódi méregmentes életmódhoz. Ugyanis környezetbarát vegyszer ide vagy oda - csak-csak vegyszerekről beszélünk.
Ruháinkból, ételeinkből, használati tárgyainkból, bútorainkból és lakásunk levegőjéből kimutathatóak a tisztítás-takarítás vegyszerei - még akkor is, ha nagyon alaposan és bő vízzel öblítettük őket.
Szeretnénk megismertetni veletek néhány olyan alternatívát, amely nem csak a környezetedet nem terheli, de az egészségedet sem károsítja, és nem maradnak utána "vegyszermaradványok".
Környezetbarát takarítás otthon
  • Mosószóda
  • Mosószappan
  • Szódabikarbóna
  • Borax
  • Ecet, Citromlé
  • Folttisztítás környezetbarát szerekkel
MOSÓSZÓDA ( nátrium-karbonát (Na2CO3)
A mosószóda környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékhatása. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. Általános vízlágyító-, áztató-, zsíroldó- és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Általános le- és felmosó szer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda. 
  • Mosás: a szokásosan használatos mosópor adagjának a felét helyettesítheti mosószódával (1:1 arány). Ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosunk, egy éjszakára áztassuk be mosószódás langyos vízbe.
  • Mosogatás: 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál mosószóda eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Alumínium edényeket ne mossunk vele. Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan szárad.
  • Általános tisztítás: 1 liter forró vízben oldott 3 evőkanál mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet , csempét , linóleumot, wc-t megtisztítja. A piszkos kefék , konyharuhák, rongyok, szivacsok meleg, mosószódás., szappanos vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók.
  • Áztatáshoz 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.
  • Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.

MOSÓSZAPPAN
Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Akinek azonban még van egy kis ideje és energiája, az készíthet mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. Mosószappant bármely illatszerboltban beszerezhetünk.

SZÓDABIKARBÓNA (nátrium-hidrogén-karbonát)

Hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Patikában 200 grammos csomagolásban kapható.
Jellemzői: Alkoholban oldhatatlan, meleg vízben jól oldódik. A levegőn lassan karbonáttá alakul.
Felhasználása:
  • Kozmetikai: szénsavas pakolásokhoz, pezsgőfürdő tablettákban, száraz samponokban gyakran használják.
  • Gyógyászati:
    • viszketésre pl. segít egy meleg fürdő, amelyben egy zacskó szódabikarbónát oldottunk fel
    • gyomorrontás esetén, egy pohár langyos vízben feloldott teáskanálnyi szódabikarbóna segít a nehéz ételeket megemészteni, vagy a másnaposságot átvészelni.
  • Tisztításra:
    • súrolószer: kevés víz hozzáadásával, súrolószerként kiválóan helyettesíti a modern vegyszereket
    • tűzhelytisztító: a tűzhelyet nedves ruhával töröljük le, majd amíg még meleg, szórjunk rá szódabikarbónát és hagyjuk egy órán át hatni, mielőtt tisztára törölnénk
    • szárazsamponként: olcsón és környezetbarát módon újíthatjuk fel szőnyegünket, ha beszórjuk szódabikarbónával. Hagyjuk rajta 15 percig, majd gondosan porszívozzuk fel. Ezzel a módszerrel szőnyegünk nemcsak tiszta lesz, de a rovarokat is távol tarthatjuk és a szagokat is semlegesíthetjük.
  • Konyhában: minden zöldségféle gyorsabban puhul tőle, de óvatosan adagoljuk, mert lúgos közegben a C-vitamin gyorsan bomlik. Kevés szódabikarbóna hozzáadásával jelentősen megrövidíthetjük a szárazbab főzési idejét. Enyhíti a túlsózott ételek kellemetlen ízét. Öreg húsokat felhasználás előtt fél óráig pihentessünk szódabikarbónával beszórva, így könnyebben megpuhulnak.
  • Mosáshoz: fixálóként, utólag festett kék és bordó anyagok mosásakor az utolsó öblítővízbe tett szódabikarbonától nem enged a festett anyag színéből
  • Dugulásnál: ha eldugult a lefolyó, két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntsünk bele. A lefolyót és a túlfolyó nyílását dugaszoljuk be, és hagyjuk így amíg a sistergés abba nem marad. Ezután öblítsük le forró vízzel.

BÓRAX Nátrium-tetraborát, (Na2B4O7-10H2O)
Színtelen, kristályos anyag. A levegőn vizet veszít és porrá mállik. Alkoholban nem, hideg vízben nehezen, forró vízben és glicerinben jól oldódik. Mint erős lúg és gyenge sav sója vízben könnyen hidrolizál, oldata lúgos kémhatású, glicerines oldatának kémhatása azonban savas. A hidrolízis során szabaddá való lúg közömbösíti a szabad zsírsavakat. A keletkezett szappanok jó emulgátorok. Gyengén zsíroldó és fertőtlenítő hatású.
Felhasználása:
  • Kozmetikai: A bórax a bőrt puhán tartja, nem izgatja, nem szárítja. Gyengén zsírtalanító, antiszeptikus, összehúzó és tonizáló hatású, ezért mosdószerek kedvelt alkotórésze. Egyes krémek jellegzetes emulgátora, de megtaláljuk a különböző tisztító kozmetikumok, dauervizek, szőrtelenítők és fehérítő készítmények előírataiban is. Glicerines oldata enyhén hámlasztó, szeplő ellen is használják.
  • Tisztításhoz:
    • Általános tisztítószerként: adjunk egy evőkanállal fél liter meleg vízhez.
    • Folttisztításra: cellulóz, gyapot, juta, viszkóz szálakhoz, műselyemhez, selyemhez és nylonhoz.
    • Fertőző szennyeződés eltávolításához: a szennyeződést kaparjuk le vagy itassuk föl, majd a ruhát fél óra hosszat áztassuk bóraxos oldatban.
    • Borfolt: azonnal szórjuk be sóval, majd fél óráig áztassuk bóraxos oldatban.
    • Tapéta tisztítására: a mosható tapéta szennyeződéseit könnyen lemoshatjuk bóraxba mártott kendővel.
    • Ablakmosáshoz: ha nagyon piszkos az üveg, tegyünk az ablakmosó vízbe kevés bóraxot. Edények vízkőlerakódását eltávolítani: az edénybe egy evőkanál bóraxot tegyünk, töltsük fel vízzel és a vizet forraljuk fel. Ha a víz kihűlt, öntsük ki és egy durva ronggyal dörzsöljük le a felületét.
  • Virágok szárítása: Szárazvirág készítéséhez és tartósításához a virágot helyezzük egy időre bóraxporba.
  • Rovarok ellen: A rovarokat nehéz kiirtani, mert eldugott helyekre fészkelik be magukat. A szőnyeg alá és a szőnyeg szélekre, sarkokba, polcokra, résekbe szórt bóraxszal védekezhetünk ellenük.
  • Faanyagvédőszerként: Kültéri vagy párás helyen levő új faanyagot 1: 1 arányú bórax-bórsav 10 %-os, 50 C-os oldatába mártsuk vagy permetezzük. A sóoldata a fa belsejében kikristályosodik, így a szút is kipusztítja és a gombákat is távol tartja.

ECET, CITROMLÉ
  • Az ecet fertőtlenítő-, és vízkőoldószer. Remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet önts, a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas.
  • A citromlé gyenge, természetes sav. A természetben lebomlik. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fém tisztítószerként használhatod.
  • A nyers tej, tojásfehérje remek bőrápoló szerek.
  • A citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax, mind alkalmasak a kárpit vagy szőnyeg foltjainak eltávolítására. A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltávolításához.

Specifikus folttisztítás - környezetbarát szerekkel

A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltávolításához. Természetes folteltávolító-szerek a következők: citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax. Mielőtt nekiesnénk a foltnak, öblítsük ki tiszta hideg vízzel, vagy gyengéden mossuk át szappannal. Sose dörzsöljük forró vízzel, mert azzal a textíliához rögzítjük a szennyeződést! Általános szabálynak tekinthető, hogy savas hatású (ecet, citrom) szereket lúgossal (szódabikarbóna, mosószóda), míg lúgos hatásúakat savassal közömbösíthetünk.
Folt fajtája
Tisztítási útmutató
Friss gyümölcsfolt
Áztassuk tejbe vagy savóba!
Vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából!
Fűfolt
Dörzsöljük glicerinnel a foltot!
Golyóstoll, tinta
Dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal!
Izzadságfolt
Langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk!
Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből.
Kávé-, tea-, colafolt
Tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni!
Ecetes, majd normál öblítés!
Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát!
Mustárfolt
Dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben!
Penészfolt
Öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra és tegyük ki napfényre és tartsuk nedvesen!
Rágógumi
Dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le!
Rozsdafolt
Áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki!
Rúzsfolt
Hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki!
Vérfolt
Áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal!
Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra!
Viaszfolt
Tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt!
Vörösboros, sör vagy likőrfolt
Áztassuk bóraxos oldatban!
Zsírfolt
Forró vizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése