AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. május 13., vasárnap

Gyakorlati tapasztalatok - Mosószámtan

Nagyon sokat mosok. A mindenki által ismert A-betűs mosóport és az L-betűs öblítő lila aromaterápiás vagy világoskék sima változatát használtam, fehérítésre/fertőtlenítésre pedig a D-betűs termékcsalád fehér flakonos tagját.
Egy jó hete elkészítettem ezt a mosógélt (első recept), azóta ezzel mosok, illetve ecettel öblítek. Meg akartam várni, amíg elfogynak a készleteim a felhalmozott mosószerekből, de ki akartam próbálni a mosógélt is. Kipróbáltam, és már nem is tértem vissza a mosóporhoz.
Forrás: internet

Először a mosás költségeiről.
Az árak teljesen eltérőek lehetnek, azokkal számolok, amiken én itt meg tudom venni az adott terméket. Az adagolás is teljesen különböző lehet mindenkinél, én nem szoktam annyi mosóport tenni, amennyi a csomagoláson van, de szoktam mellé mosószódát is adagolni.
Kiindulásnak mindkét esetben az ajánlást veszem, vagyis azt, hogy a 6 kg mosópor 75 mosásra elegendő, valamint mosógélnél 2 dl/mosást (az ajánlás 1-2 dl), így nagyjából igazságos leszek. A mosógéles alapanyagokat postán rendeltem, de a mosóporért a közeli városba kell autóznom, ez is szintén egyforma költséget jelenthet.

Mosóporral-öblítővel:
Tételezzük fel, hogy jókor mentem bevásárolni, és sikerült mindent akcióban megvennem, ez itt az alábbiakat jelenti.
1 db 6 kg-os mosópor, ami 75 mosáshoz elég, 4200 Ft
3 db 2 l-es öblítő, 2-t fizet 3-t vihet akcióban 2800 Ft (1870 Ft-tal számolok, mert ennyi mosóporhoz 2 flakon öblítő elég)
1 db fehérítő 490 Ft
Összesen:  6070 Ft + 490 Ft az alkalmankénti fehérítés, azaz egy mosás fehérítés nélkül 81 Ft.

Mosógéllel-ecettel:
Ha 2 dl gélt használok egy mosáshoz, akkor a 75 mosáshoz 15 l gélt kell készítenem. Ehhez kell
45 dkg reszelt szappan 675 Ft
45 dkg mosószóda 150 Ft
15 dkg bórax 135 Ft
víz+villamosenergia kb. 300 Ft
2 üveg ecet (120 Ft/üveg) 240 Ft
0,5 kg perkarbonát 750 Ft a fehérítéshez
Összesen 1500 Ft + 750 Ft az alkalmankénti fehérítés, azaz egy mosás fehérítés nélkül 20 Ft.

Nagyon fontos, hogy mennyibe kerül a mosás, de az még fontosabb, hogy milyenek a ruhák.
Eddig csak jó tapasztalatom van a mosógéllel. Nagyon könnyű volt elkészíteni, az állaga jó sűrű, könnyű adagolni.
A ruhák tiszták, puhák, nincs semmilyen illatuk, illetve tiszta illatuk van. A legkényesebb nekem a kéztörlők és konyharuhák mosása, a kéztörlők fehérek, a konyharuhák kék-fehér csíkosak-kockásak (ikea egyenkonyharuha :-)), ezeket együtt szoktam mosni 90 fokon, fehérítve, de soha nem voltam tökéletesen elégedett. Most egy éjszakás perkarbonátos áztatás után még a régi foltok is eltűntek.

Nyilván 10 napnyi használat után nem lehet végleges következtetéseket levonni, ezért a mosásról később is be fogok számolni.

A cikket nem vitaindítónak szántam, ezek az én tapasztalataim. Mindenkinek más felel meg, tudom, hogy sokan elégedettek a mosódióval, sokan igazi "gélt" főznek, sokan csak mosószódát használnak, vagy a szappanreszeléket a dobba szórják, és legalább ilyen sokaknak megfelel a mosópor is.
A tapasztalatokat, ötleteket azonban örömmel és szívesen várom, mert abban mindannyian egyet értünk, hogy a legfontosabb a szép tiszta ruha, ha lehet, akkor "zöld" módon, és ha lehet, akkor alacsony áron.

20 megjegyzés:

  1. Köszi, ez nagyon hasznos számolás volt. Én is mosódiót, mosószódát használok már egy ideje, és persze tudtam, hogy megéri, a mosással is elégedett vagyok, de még sosem számoltam így ki.

    VálaszTörlés
  2. Én is mosószódát használok, az öblítést pedig tiszta vízhez adott párcsepp aromaolajjal (főleg citrusféle) tudom le. A színes felsőimet pedig wu2 samponnal mosom.

    VálaszTörlés
  3. Hol lehet megvenni a hozzávalókat?
    Folyékony szappan -kézmosáshoz recepted nincs véletlenül?

    VálaszTörlés
  4. A hozzávalókat pl. itt lehet megvenni:
    http://www.kataboltja.hu/
    http://termeszetesentiszta.hu/

    Ezt a kézmosó-szappant akarom kipróbálni: http://lukreciakencei.hu/recept/haztartas/szappanok/folyekony-szappan-szilardbol

    VálaszTörlés
  5. Na most jól felpiszkáltad a fantáziámat. :) Már gondolkoztam rajta, hogy nem csak a tisztálkodó szereket kellene lecserélni (ami még azért jelentős átalakításokra szorul per pillanat), hanem a mosószereket is. Nagyon tetszik a tapasztalt hatás, mindenképpen ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
  6. Ercsukám nem írnál az elkészítésről kicsit bővebben? Úgy látszik többünknek egy srófra jár az agyunk, mert én is most akarom kipróbálni ezt a fajta mosást, de én olyan recót olvastam, hogy a mosószappant deszitllált vízzel főzzük fel.
    Szóval lécci tágítsd a látóterem!

    VálaszTörlés
  7. Katám, pontosan azt a receptet követtem, amit itt a linken írtam, de leírom ide is, ez 5 liter gél lesz. Sűrűbb verziót csináltam, ezért 15 dkg szappant használtam.

    2 liter vizet feltettem forrni egy JÓ NAGY fazékban.
    Amikor forrt, belekevertem a 15 dkg szappanreszeléket. Amikor újra felforrt, beleöntöttem még 2 liter vizet. Amikor ezzel is újra forrdogálni kezdett, beletettem a 15 dkg mosószódát, az 5 dkg bóraxot, és beleöntöttem még 1 l hideg vizet. Itt kell vigyázni, mert nagyon felhabosodhat. Az első adagom nem habosodott, a második igen.
    Ha ezzel is felforrt, félreteszem kihűlni. Másnap simára keverem, és mehet a tárolóvödörbe.

    Szerintem nem kell desztvíz. Abban az a lényeg, hogy nincs benne baci, meg hasonló szennyeződés. De ezt vagy 4x felforraljuk, ilyesmi nem maradhat benne. Ez a vízkőnek is "jó", és annak még ott a mosószóda is benne,meg az ecet öblítésnél. Más miatt meg nem kellhet egy ilyen mosószerbe desztvíz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Királylány vagy, köszönöm szépen!! Ha abszolválatam majd referálok:DD

      Törlés
  8. Én is ugyanezt a receptet szoktam elkészíteni, és ugyan én is még csak kb. 2 hete használom, de nem csak mosásra, hanem felmosásra a lakásban is, és az állataim helyén is. A tisztasági fok kicsit jobb mint a D...os-os felmosásnál, az állatok vizeletével vegyülve se keletkezik klórgáz, és az állatok szaga is elszáll. A mosásnál ugyanilyen jó tapasztalataim vannak! Do...os-ból a takarításhoz 4-5 naponta elhasználtam egy 5 literes flakont, ami 2500,-Ft, ezt a mosószert viszont pont 1/10 áron tudom elkészíteni, és ugyanannyi ideig elég.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyanezt felmosáshoz és fertőtlenítéshez?? És még jobb is egy kicsit? Ha az állatoknál is elégedett vagy vele, akkor ez több, mint jó hír! Nagyon szépen köszönöm, hogy beszámoltál erről, ez nagyon fontos információ!
      Arról meg ne is beszéljünk, hogy a te esetedben ez tízezres nagyságrendű megtakarítást jelent havonta.
      Még egyszer köszönöm, hogy írtál!

      Törlés
    2. A fertőtlenítő hatását nem tudom lemérni, de ezt nem is várom el tőle, ha biztos akarok lenni a fertőtlenítésben, akkor azért néha fertőtlenítőt is fogok használni az állatoknál. Viszont sima tisztításra és szagtalanításra szuper!

      Törlés
  9. Még tapasztalat a mosáshoz: voltak olyan foltok, amikkel eddig nem nagyon birkóztam meg, a márkás mosószerrel sem, és a márkás folteltávolítóval sem, többszöri próbálkozással sem.
    Most egyetlen perkarbonátos áztatás és egyetlen mosás majdnem tökéletesen kiszedte a régi foltokat (gondolom, ezeket a korábbi próbálkozásokkal már jól "belefőztem" a textilbe), az ugyanilyen újakat pedig maradéktalanul eltüntette.

    VálaszTörlés
  10. s milyen szappant használsz? mármint lereszelni.Most olvastam a recepted, mentem is, ki szretném nagyon probálni,mindkét gyerekemnek eléggé érzékeny bőre van Az öblitésnel(mosógép), kb mennyi ecetet teszel? s csak sima ecetet használsz, vagy cspegtetsz illóolajat is valamit?

    VálaszTörlés
  11. Vagy békebeli háziszappant használok, vagy a saját készítésű mosószappant. Bármilyen mosószappan jó.
    Az öblítéshez sima 10 %-os ecetet használok, amikor felbontom a falkont, akkor belenyomok egy kis levendula illót, összerázom (ha elkeveredett, kicsit opálos lesz az ecet)és az öblítő rekeszbe ugyanannyit töltök, mint korábban az öblítőből.

    VálaszTörlés
  12. Köszi szépen! Ki is probálom ma! (mármint az öblítőt, a mosógélhez még szappant kell keresnem...esetleg a nagymama féle házi is jó?)

    VálaszTörlés
  13. Nekem az lenne a kérdésem mennyi kell ebből a házi készítésű gélből egy teljes adag gyerekruhához?
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bocsánat, ezt csak most láttam.
      2 dl-t tennék belőle egy teljes adag gyerekruhához, de ha foltosak, akkor kicsit előáztatnám őket szappannal bedörzsölve.

      Törlés
  14. Ilona Rockermami2013. július 31. 17:26

    Sziasztok! Még egy tipp a mosószódához! Nekem bevált! Zsíroldásra is nagyon alkalmas, jó meleg vízben fel kell oldani, én spricnis flakonba töltöttem és a konyhában a gáztűzhelytől a csempéig mindent ezzel takarítottam. Sőt a mosogatásnál is befújom a nagyon zsíros edényeket, ott is működik.Fél liter meleg vízhez 2-3 evőkanál kell,pillanatok alatt megvan.Próbáljátok ki!

    VálaszTörlés
  15. Én csak most találtam rá az oldalra,de nagyon köszönöm,amit alkottál,mert hasznos és bevált!

    VálaszTörlés