AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. május 9., szerda

Hogyan csináljuk? - Gyógynövények gyűjtése


Forrás: biotippek.hu 

A begyűjtést száraz időben, ollóval, esetenként kesztyűben végezzük, s száranként/virágonként vágva. Ügyeljünk arra, hogy se beteg levél/szirom, se piszok, se mérgező gaz ne kerüljön a gyógynövények közé.
A begyűjtést véletlenül se nejlon zacskóba végezzük, hanem kosárba, vászontáskába. Ne "felejtsük" a kosárba a leszedett növényeket, hanem minél előbb tegyük ki szárítani, mert befülledhetnek, megbarnulhatnak, bepenészesedhetnek.
A leveleket, hajtásokat virágzásuk előtt, az egész növényt a magfejlődés befejezése előtt kell leszedni. A virágok begyűjtésénél pedig azt tartják jónak, ha azt a déli órákban tesszük, mert akkor a nap éltető erejét is "konzerválhatjuk" télre. A gyökereket rügyfakadás előtt, vagy ősszel a levélhullás idején, mikor még, vagy már pihen a növény.
A szárítást napfénytől mentes, száraz helyen kell végezni. Szárastól kis kötegekben összefogva lógatva, vagy a leveleket / virágszirmokat lepedőn egyenletesen eloszlatva, például a ruhaszárítóállványunkon.


Gyógynövények szárítása

A szárítási idő nyári melegben általában 1-2 hét, de a lédúsabb növényeknél ez több is lehet (pl. zsálya, bodzavirág, gyökerek). Érdemes közben kicsit megforgatni, s mikor zörgössé száradnak, zárható üvegben, vagy papírzacskóban betárolni sötét kamrapolcainkra. Hát ilyen egyszerű!


Gyógynövények tárolása biotippek

Van még egyszerűbb mód: a fagyasztás. A fűszernövények jól tartósíthatóak fagyasztással. A leszedett leveleket nem feltétlen kell összevagdalni hűtőbe rakásuk előtt, mert fagyottan jól belemorzsolhatóak az ételekbe. A gyógynövények közül a medvehagyma ilyen módon sokkal jobban megőrzi aromáját, mint szárítással. De lehet bodzavirág fejeket is lefagyasztani, s télen szörpöt készíteni belőlük.
A gyökerek begyűjtése már fárasztóbb feladat. Kezdődik az ásással, majd alaposan le kell mosni a gyökereket, minden földmaradványt eltávolítva róluk. A tiszta gyökereket daraboljuk fel, s előbb a napon szárítsuk meg a víztől, majd vigyük a szárítóhelyünkre. A nedvdús gyökerek nehezen száradnak, többször meg kell forgatni, mert könnyen bepenészesedhetnek. Ha nem elég száraz a helyünk, mesterségesen (pl. sütőben ) kell elvégezni a szárítást.

1 megjegyzés: