AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. május 8., kedd

Hogyan csináljuk? - Áztatás, forrázat, főzet


(Forrás: internet)
ÁZTATÁS
(Maceráció)

Az előírt és elkészített drogmennyiséget megfelelő volumenű szobahőmérsékletű vízhez adagolják.
Miután ugyancsak szobahőmérsékleten 6-8 órán keresztül állni hagyják, vásznon vagy gézen átszűrve használják.
A módszert legfőképpen hőérzékeny drogok esetén alkalmazzák.


FORRÁZAT
(Infuzum)
Forrázat esetén az előírt és elkészített drogmennyiséget megfelelő volumenű lobogó vízzel forrázzák,
majd lefedve állni hagyják 15-20 percig. Ezután vásznon szűrik és használják.
A módszert zsenge növényi részek illetve illóolaj tartalmú drogok esetén használják.

FŐZET
(Decoctum)

Főzet készítésekor az előírt és elkészített drogmennyiséget kis tűzön 15 (néha csak 1-3) percig,
fedett edényben főzésben tartják. Ezután kb. 15 percig állni hagyják, majd szűrik használják.
A módszert tömörebb állagú drogok, illetve hőálló hatóanyagok esetén alkalmazzák.
A felsorolt leginkább alkalmazott módszerekkel készült teákat általában az előállításuktól számított két órán belül de legfeljebb 1 napon belül el kell fogyasztani, ellenkező esetben mikroorganizmusokkal fertőződhetnek az állás során.

(Forrás: internet)

Mitől is gyógytea a gyógytea?

A természetben fellelhető gyógynövények rendkívül gazdagok hatóanyagokban. Mindegyiket más-más hatásmechanizmus jellemzi, melyeket az ember tapasztalata és tudása alapján ősidők óta igyekszik hasznosítani. Ma már olyan komolyan és mélyrehatóan foglalkoznak a gyógynövények kutatásával, hogy egyes egyetemeken külön tanszék szerveződött erre a feladatra. Nemcsak a problémákkal küzdő, beteg embereknek van szükségük gyógynövényekre, hanem azoknak is, akik fontosnak tartják egészségüket, és annak megőrzésére gondot fordítanak. Vannak olyan gyógyteák (citromfű, csipkebogyótea), melyeket sokan napi üdítő- és frissítőfolyadékként fogyasztanak, ezzel megkímélve magukat a magas cukor-, szénsav-, vagy foszfortartalmú italok fogyasztásától. A gyógynövényekből készült teák ma már nemcsak a gyógyszertárak polcait díszítik, hanem megtalálhatók a gyógynövény-szaküzleteken túl az élelmiszerboltok, drogériák és a bevásárlóközpontok árukészletében is. A frissítő teák forrón vagy hidegen, ízesítve vagy anélkül egyaránt fogyaszthatók. E teák C-vitamin, valamint ­citromsavtartalma felüdíti, illóolaj-, csersav-, kolin-, flavonid-tartalmának köszönhetően pedig frissíti a szervezetet. A gyógynövény alapú teakeverékek rendkívül hasznosak, mert hatóanyagaik révén segítenek megteremteni a napszaknak megfelelő kiegyensúlyozott állapotot. (Este egy csésze borsmenta tea csodákra képes).
Forrás: www.hazipatika.hu

A helyes lépték a mérték

A különféle gyógyteák élettani hatásait vizsgálatokkal támasztják alá. Természetesen ezen hatások intenzitása egyénenként változik. Ezért ajánlatos a tájékoztatót mindig figyelmesen elolvasni, és a tanácsokat betartani a teakészítés során.
Vannak olyan személyek, akiknél allergia alakulhat ki a gyógynövényekkel szemben. Az arra érzékenyeknek ajánlatos kezdetben egykomponensű teát inniuk és csak fokozatosan bővíteniük a választékot.
Csakis jó minőségű, biztonságos helyről származó teát fogyasszunk.
Egyfajta teát ne fogyasszunk hosszú hónapokon át, 4-6 hét után érdemes abbahagyni. Naponta 1,5 - 2 liter folyadékot ajánlatos meginni, s nagymértékben hozzájárulhatunk egészségünk megóvásához, ha e mennyiség nagy részét a kellemes ízű frissítő gyógyteák teszik ki. A gyógyteák fogyasztásának időpontja és gyakorisága hatásmechanizmusuk alapján változik: a hashajtó és nyugtató teákat este, lefekvés előtt érdemes inni, míg az epebántalmak esetén ajánlott teákat étkezés előtt illetve után érdemes fogyasztani. De a köhögés és a megfázás elleni főzeteket naponta akár többször is ihatjuk. A gyógynövényteák hatóanyagaik révén különféle betegségcsoportokra hatnak: ilyenek a gyomor- és bélbetegségekre, szív- és érrendszeri betegségekre vagy akár az idegrendszer működésére és bőrgyógyászati panaszokra ható teák. Az egykomponensű gyógyteák olyan termékek, amelyeknek alapanyaga kizárólag a gyógynövény hatásos része, vagyis maga a drog. A bioteák viszont olyan gyógynövény alapú teák, amelyek megfelelnek a biotermékekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak - termőhely, gyűjtés, szárítás, feldolgozás stb. - és ezt szigorú dokumentációval tudják igazolni.

A gyógyteák engedélyezése - csak tiszta forrásból
A gyógyteák forgalmazásának engedélyezése a Gyógynövény Kutató Intézet Rt. hatáskörébe tartozik, ha csak egyféle alapanyagból állnak (például a csipkebogyó tea).
Az intézet mintát vesz a gyógynövényekből, és megvizsgálja a "drogot" (a gyógynövény szakma szakkifejezése), hogy megfelel-e a gyógyszerkönyvi előírásoknak. Ha a bevizsgálás rendben lezajlik, és semmilyen rendellenesség nem mutatkozik, akkor a termék megkapja a forgalmazási engedélyt (jól látható módon fel kell tüntetni a csomagoláson), ami garancia a minőségre.
A következő adatokat kell feltüntetni a gyógytea dobozán: a gyógynövény magyar és latin neve, a kiszerelt gyógynövény tömege, a gyártó, az importáló, a kiszerelő cég neve, székhelye és telephelye, a hatósági forgalomba hozatali engedély száma a kiszerelés kelte, és a felhasználhatóság határideje (lejárat ideje), a tea alkalmazási és/vagy elkészítési javaslata. Nagyon fontos, hogy csak engedéllyel rendelkező, bevizsgált gyógyteát fogyasszunk.
Forrás: www.hazipatika.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése