AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. május 7., hétfő

Szépítő gyógynövények

(Forrás : internet)
(Forrás:  vitaminbank.hu)

Egyre nagyobb teret hódítanak a különféle gyógynövénytartalmú kozmetikumok, hiszen ezek kevésbé irritálják a bőrt, és jobbak regeneráló-, ápoló-, védőtulajdonságaik, így kiválóan alkalmasak bőrünk szépségének megőrzésére.

Számtalan külsőleg alkalmazható növényi hatóanyag létezik, sőt a legtöbb növényben többféle is rejlik. Ezeket általában különválasztják egymástól, és koncentrátumként, vagy krémekbe, oldatokba keverve hasznosítják. A gyógynövényekben található aromás olajok baktériumölő tulajdonságúak, a keserűanyagok erősítik a bőrt, a csersav pedig összehúzza a pórusokat.

Egyre több kozmetikai cég állít elő értékes növényi hatóanyagokat tartalmazó termékeket, de akár saját magunk is készíthetünk kozmetikumokat, így legalább biztosak lehetünk az összetevőikben. Mi választhatjuk ki az alkotórészeket, ellenőrizhetjük, hogy azok mennyire frissek vagy tiszták. Némelyik elkészítése pedig nem igényel több időt, mint egy kanna víz felforralása.

Növényi fürdők
A gyógynövényekből összeállított fürdő serkenti a vérkeringést, ellazítja az izmokat. Figyeljünk arra, hogy a víz hőmérséklete mindig testmeleg legyen, a túl forró vízben ugyanis bőrünk párologtatni kezd, így nem szívja magába a jótékony növényi aromákat.

Fürdőzacskó
Tegyünk egy gyógynövényekkel jól megrakott teaszűrőt a fürdővízbe, vagy helyezzünk maroknyi gyógynövényt egy gézdarab közepére, fogjuk össze a sarkait, és kössünk rá csomót. Egy hosszabb zsineggel akasszuk a vízcsapra, így a meleg víz a zacskón átcsurogva tölti majd meg a kádat.

Főzetek
A kiválasztott gyógynövény(eke)t forrázzuk le egy kisebb fazék vízzel, majd tíz perc állás után öntsük a fürdővízbe a szűrletet.

Olajos fürdő
Cseppentsünk 5-10 csepp illóolajat a kézmeleg fürdővízbe, és finoman keverjük el.

Gyógyfürdőhöz való növények
Nyugtató fürdő - kamilla, hársfa, macskagyökér 
Gyógyító fürdő - cickafark, körömvirág, fekete nadálytő, palástfű 
Frissítő fürdő - levendula, babér, citromfű, kakukkfű, menta, rozmaring

Krémek, testápolók
A bőrápoló krémek alapja egy olvasztott viaszból, olajokból és illatos folyadékokból álló keverék, amelyben minden elemnek azonos hőmérsékletűnek kell lennie. A viaszokat (alacsony hőmérsékleten) együtt kell megolvasztani, majd az olajokat felmelegíteni és a viaszba belekeverni. Ezután a felmelegített folyadékokat cseppenként dolgozzuk bele a viasz-olaj keverékbe, és kevergessük folyamatosan kihűlésig. Az egész procedúra nem tart tovább tíz percnél. Az alkotórészek arányának változtatásával befolyásolhatjuk a krém állagát - ha keményebb krémet akarunk, adagoljunk több méhviaszt, ha lágyabbat, több folyadékot.

Milyen növényeket használjunk krémekbe, testápolókba? 
Rengeteg növénynek van jótékony kozmetikai hatása. Az itt felsoroltak különösen hatásos bőrápolók.

Bodzavirág - kisimítja a ráncokat, lágyítja a bőrt, megnyugtatja a leégett bőrt
Cickafark - tisztító, összehúzó hatású, zsíros bőrre
Csalán - alapos bőrtisztító, zsíros bőrre
Hársfavirág - puhítja és tisztítja a bőrt
Ibolya - enyhe összehúzó szer
Kakukkfű - tisztító, élénkítő, fertőtlenítő hatású
Kamilla - lágyítja a bőrt, fehérítő hatású
Kövirózsa - bőrlágyító, nyugtató, száraz, érzékeny bőrre
Levendula - tisztító, lágyító, frissítő
Orvosi ziliz - száraz, repedezett bőrre, puhító hatás
Palástfű - pórusösszehúzó, érzékeny, száraz bőrre
Rozmaring - tisztítja a bőrt, élénkíti a vérkeringést, fertőtlenít
Rózsa - bőrnyugtató, lágyító
Zsálya - elhalványítja a foltokat
Csalán
A csalán természetes hatóanyagai (enzimek, A- és C-vitamin, kovasav) csodát tesznek a hajjal - serkentik a fejbőr vérellátását, erősítik a hajhagymákat, egészséges, szép fényt adnak.
Tipp: Forrázzunk le egy maroknyi csalánlevelet, hagyjuk állni pár percig, majd szűrjük le, és hajöblítés után dörzsöljük be vele fejbőrünket.
A felsorolt alapanyagok beszerezhetők a gyógyszertárakban, bioboltokban, drogériákban.

Szépítő növények - növényi kivonatok:
A növényi anyagok természetesen segítenek szépségünk megőrzésében. Divatosak, felkapottak a gyógynövényes készítmények. De vajon tényleg olyan hatékonyak és kíméletesek-e, ahogy a reklámok sugallják?

Az emberek ősidők óta használják a környezetükben található növényeket - gyógyításra és testápolásra. Ma ennek az ókori tudásnak újra megnőtt a jelentősége, a gyógynövénytartalmú kozmetikumok egyre kedveltebbek. A külsőleg alkalmazható növényi hatóanyagok skálája széles, de még több belsőleg használatos növényi kivonatot ismerünk. Igaz, a legtöbb növény egyszerre több hatóanyagot tartalmaz. Ezeket különválasztva koncentrátumként vagy oldatba, krémbe keverve hasznosítják. Évtizedek óta használják a növényeket színezékként is.
 
Hajszépítő gyógynövények
A hennalevéllel vörösre festhetjük a hajat. Amióta a henna újra divatos lett, rájöttek, hogy ápoló hatásának köszönhetően sokkal kímélőbb, mint a vegyi hajfestékek.
A búzavirág-kivonatokat samponokban használják fel, és ősz hajhoz ajánlott lemosóvízbe teszik.
A római kamilla kivonata a szőke hajat világosítja és fényesíti.
A medvehagyma leveleiből készült kozmetikumok a bőrt képesek világosítani. Megköti ugyanis a bőr festékanyagát, a melanint, és így nem alakulnak ki pigmentfoltok.
Sok növény szaponinanyagokat tartalmaz. Természetesen ez a szappan szóra utal, tehát az ilyen anyagok bőr és haj lemosására, zsírosodásának kezelésére szolgálnak, mivel vízmegkötő tulajdonságúak. A szaponinok tehát szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat, és megölik a baktériumokat.

Ha már itt tartunk, meg kell jegyeznünk: szaponin természetesen a szappanvirágban és a borostyánlevélben is található, így az ezekből készült sampon a korpás, zsíros tövű hajra alkalmazható.

A flavonoidok a bőrkárosító anyagok ellen
A szaponintartalom mellett a legtöbb gyógynövény flavonoidoknak nevezett hatóanyagokat is tartalmaz. Magas flavonoidtartalmú pl: a hársfavirág, az árnika, a körömvirág, az árvácska vagy a nyírfalevél.

Hogyan hatnak?
A flavonoidok növelik a vörösvérsejtek számát, és megakadályozzák a kötőszövet felé az erekből történő folyadékátszivárgást, tehát az ödémaképződést. Serkentik a vérkeringést, és gyógyítják az égési sérüléseket. Megkötik a káros anyagokat (például a szabad gyököket), így védik a bőrt, és gyorsítják regenerálódását. A kamilla ezenkívül ráadásul gyulladáscsökkentő hatású is. Ezért is alkalmazzák érzékeny vagy bababőrre szánt készítményekben olyan gyakran.

Hidratáló növényi komponensek
A felsoroltakon kívül rengeteg növényi hatóanyag van, ami azért kerül a kozmetikumokba, hogy a bőrirritációt megelőzze. Sokuk véd a kiszáradástól, a szarusodástól. a növényi nyálkának magas a vízmegkötő képessége (összetett szénhidrátokból és vízből áll), a bőrbe jutva lassan leadja e két alkotóelemét a kötőszövetnek, és így megnyugtatja a bőrt. Ennek köszönhetően remek viszketéscsillapító, kipirulásgátló hatású. Leginkább az algák, az aloé, a nyárfaágak és a birsalmamag alkalmas nyálkatartalmú készítmények előállítására. Arcápoló krémként sérült, érzékeny bőrre ajánlják a magas nyálkatartalmú kozmetikumokat, de segítenek a bőr öregedési folyamatainak lassításában is, és természetes fényvédőként napozás utáni szerekben is megállják a helyüket.

Egyéb szépítőalkotók
Milyen más hatóanyagok találhatóak még a sok különböző gyógynövényben? Például alkaloidok, amelyek erős hatású, gyakran mérgező, magas nitrogéntartalmú vegyületek. Mivel sokuknak komoly gyógyító hatása is van, ezért leginkább a gyógyszerkutatás középpontjában állnak. Hozzájuk hasonlítanak a drogok és a glikozidok, amelyek enzimek hatására cukrokra és más alkotórészekre bomló vegyületek. A keserűanyagok összehúzó hatásúak, a cserzőanyagok a sebgyógyulást azzal segítik, hogy a véralvadást gyorsítják. Ezenkívül azzal is védik a bőrt, hogy át nem eresztő fóliaréteget képeznek a hámfelszínen. Ellenállóvá teszik a bőrt és a nyálkahártyát, így az kevésbé lesz érzékeny és sérülékeny. Kis mennyiségben a cserzőanyagok vérzéscsillapítók. Megtalálhatók a citromfűben, a rebarbarában, a szályában, a dióban és a rozmaringban -ezek mindegyike csökkenti a kipirosodást, fertőtlenít, és enyhíti a fájdalmat. E tulajdonságok miatt napozószerekben, borotválkozás utáni ápolószerekben is jól használhatók. A lábápoló termékekben pedig azért, mert ki tudják használni a bőrt erősítő és izzadásgátló hatását. A kozmetikában felhasználják az illóolajokat is, ezeket többnyire desztillációval nyerik. Az illékony, aromás illatú, változatos összetételű szerves folyadékokat nedvességmegkötésre és szagosításra használják.

A gyógynövények vitaminokban is gazdagok. A változatos összetételű, a sejtanyagcserében nélkülözhetetlen vegyületek minden fajtája megtalálható bennük; bőrünk és hajunk számára az E-, a D- és az A-vitamin a legfontosabb. A növények tehát valóban jót tesznek a kozmetikumoknak: javítják azok ápoló-, védő-, regeneráló- és táplálóerejét. Ráadásul a legtöbb kevésbé vált ki mellékhatásokat, irritációt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése