AZ AKTUÁLIS TERMÉKEINK MEGVÁSÁROLHATÓK A WEBÁRUHÁZUNKBAN: www.benkeerikaszappan.hu

2012. május 20., vasárnap

Mérgező összetevők a natúr- és bio izzadásgátlókban

Forrás: http://divany.hu/shopaholic/2011/11/07/mit_keresnek_mergezo_osszetevok_a_natur-_es_bio_izzadasgatlokban/

Tuna Judit cikke

Azt már rég tudjuk, hogy az alumíniumsók az ördögtől valók, ezért a hagyományos izzadásgátlókat natúr- és biodezodorokkal versenyeztettük összetétel, hatékonyság és ár szempontjából. Az eredmény lesújtó lett: kenhetünk magunkra egészségesnek hirdetett cuccokat, amik többé-kevésbé még fedik is az izzadságot, de összetétel szempontjából leszerepeltek.
Az egyik barátnőm vett egy golyós dezodort, és pár használat után két borsónyi ciszta nőtt a hónaljában. Az orvos közölte vele, hogy a dezodor miatt keletkeztek, mert az elzárta a pórusokat, ezáltal nem hagyta lélegezni a bőrét: így reagált a szervezete az ártalmas anyagokra.
Ezen felbuzdulva végeztem egy kis kutatómunkát, és barátnőim segítségével leteszteltem pár izzadásgátlót. Hagyományos, natúr- és biodezodorokat teszteltünk összetétel, hatékonyság és ár szempontjából. Amikor a deók összetevőit próbáltam lefordítani úgy, hogy mi halandók is megértsük, megdöbbenve tapasztaltam, hogy miket kenegetünk magunkra. Természetesen a dezodorok nem túl sűrű használata esetén az alábbiakban felsorolt mérgező hatás mértéke nem jelent közvetlen veszélyt a szervezetre.
Így kerültek képbe az alábbi termékek (átlagáruk szerint csökkenő sorrendben):
  • Vichy Izzadságszabályozó krémdeo – 2700 forint
  • La Roche Posay 24 órás izzadásgátló dezodor stift – 2500 forint
  • BIOLA Bio Orvosi zsályás dezodor – 2200 forint
  • Dove deo stift Invisible Dry – 740 forint
  • Nivea Dry Comfort golyós dezodor – 650 forint
  • Rexona Crystal golyós dezodor – 610 forint
  • Baba dezodor, golyós, érzékeny bőrre – 480 forint
Az eredmény egészen rémisztő volt:
Az első helyen a kecskeméti Biola Natúrkozmetikai Kft. terméke, a Bio Orvosi zsályás pumpás dezodor végzett. Drágább kategóriás termék, úgyhogy nem kíméltük, ennyiért bizonyítson. A legizzadósabb barátnőm próbálta ki (aki szegény, még allergiás is), és teljes mértékben meg volt elégedve vele: nem viszketett tőle a bőre, és nem volt allergiás az illatára sem. Rendkívül jól hidratál, jelentősen csökkenti a hónaljszagot, illata pedig az eukaliptusz-, teafa-, zsálya- és citromolajtól igen frissítő. Nem tartalmaz alkoholt és alumíniumsót, ellenben sok benne a valóban természetes összetevő. Viszont meglepetésemre az egyik alkotóeleme a Coco Betaine (más néven Cocamidopropyl Betaine: a Cocamide és glycine betaine keveréke). Ez az anyag a kozmetikumok egyik legmérgezőbb adalékanyaga: irritálhatja a bőrt, a szemet és a tüdőt, és rákot okozó összetevőket tartalmazhat, melyek komolyan veszélyeztetik az egészséget.
A többi összetevő: víz (Aqua), orvosi zsálya (Salvia officinalis), nagylevelű csodamogyoró (Hamamelis virginiana), citromsav-észter (Triethyl citrate), teafa (Melaleuca alternifolia), vízi menta- vagy balzsamfű (Mentha aquatica), eukaliptuszolaj (Eucaliptus globulus),  citrombalzsam (Melissa officanalis oil).
Ezt követően bajba jutottam, mert bár illat és hatékonyság szempontjából a legtöbb izzadásgátló jól bizonyított, de az összetevők terén siralmas a helyzet. Olyan lehangoló adatok kerültek napvilágra, amikkel nem sikerült sorrendet felállítanom a maradék izzadsággátlók között, igaz, az utolsó helyért keményen küzd a Forever Living, a Rexona és a Dove terméke). Mivel az első helyezett után megszégyenülve kullogott az összes többi dezodor, úgy döntöttem, hogy a fenti, ár szerinti felsorolásban mutatom be őket.
  • Vichy Izzadságszabályozó dezodor

Nekem nem vált be. Kis választékban kapható, nagyon drága, és nem fedi az izzadtságszagot. Nem mellékesen pedig – a többi L'Oréal-termékhez hasonlóan – állatokon tesztelik, ami ma már nagyon ciki.
Esetlegesen allergiás tüneteket okozó vagy mellrák kialakulását elősegítő anyagai: Aluminum Chlorohydrate – alumíniumsó; Aluminum Sesquichlorohydrate – komplex összetevő, veseelégtelenséget okozhat.
A többi összetevő: víz (Aqua), szintetikus vegyület (PPG15 Stearyl Ethereol), zsíralkohol (Cetearyl Alcohol),  polietilén-glikol-éter (ceteareth-33),  parfüm,  szilikon (Dimethicone),  poliéter-vegyület (peg-4 dilaurate),  polietilén-glikol észtere (peg-4 laurate), laurinsav.
  • La Roche Posay 24 órás izzadásgátló dezodor stift

Hasonló, mint a Vichy, talán azért, mert ez is L'Oréal-termék, viszont nincsen benne alumíniumsó. Kicsivel nagyobb választékban kapható, mint előző versenytársa, de hatékonyságban és árban egyformák.
Esetlegesen allergiás tüneteket okozó vagy mellrák kialakulását elősegítő anyagai:Butylene Glycol, más néven Propylene Glycol – petróleumszármazék. Áthatol a bőrön, és gyengítheti a protein- és sejtszerkezetet. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe juthatnak. Az iparban fagyállószerként alkalmazzák. Az EPA (U.S. Enviromental Protection Agency) olyan mérgezőnek tartja a PG-t, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi, valamint, hogy minden PG-oldattól rövid idő alatt szabaduljanak meg, mivel a PG gyorsan áthatol a bőrön. Az EPA óvva int a bőrkontaktustól az agy-, máj- és veserendellenességek megelőzése céljából. Azon dezodorokon sajnos nincs figyelmeztető címke, amelyekben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban. Tünetei lehetnek: hányás, álmosság, kóma és légzési elégtelenség.
A többi összetevő: víz (Aqua), zsíralkohol (Cetearyl Alcohol), szintetikus vegyület (PPG15 Stearyl Ether),  polietilén-glikol-éter  (Ceteareth-33),  cink és cukor keveréke (Zinc Gluconate),   ásványi anyag (Perlite),  fekete nadálytő-kivonat (Allantoin), anisic sav (P-anisic Acid),  emollient és hidratálószer (Capryl Glycol), citromsav (Citric Acid), szilikon (Dimethicon),  parfüm (Fragrance).
  • ForeverLiving Aloe Ever-Shield dezodor

Barátnőm rendszeres használója. Azt mondja, azért szereti, mert nincsen benne semmilyen káros anyag, és napi egyszeri használattal teljesen kiiktatható a kellemetlen testszag. Nem mellékesen kismama, és nagyon fontos számára, hogy a szoptatás alatt natúr terméket használjon. Az eredményt még nem tudja, de nem fog örülni neki.
Közismert, hogy a ForeverLiving natúr kozmetikumokat hirdet. Én eddig sem hittem a multi level marketinges hálózatok ígéreteiben, és a kételyeim most igazolódni látszanak. Az hagyján, hogy az ára elég borsos, de összetevőkben is elég messze áll a natúrtól.
Esetlegesen allergiás tüneteket okozó vagy mellrák kialakulását elősegítő anyagai: Propylene Glycol – petróleumszármazék, melyet az előbb, a La Roche kapcsán már részletesen ismertettünk.  A Sodium Stearate – nátrium-sztearát, a stiftes ragasztók egyik elsődleges összetevője, valamint felfedezhető még festékben, tintában és műanyagban egyaránt. Jelentősen káros a szemre, a gyomorra és a tüdőre. Bőrre kerülve allergiás panaszokat okozhat. A Triclosan allergiás reakciókat válthat ki a bőrön, károsíthatja a májat, valamint az emésztéshez fontos bélbaktériumokat, továbbá rákot is okozhat.
A többi összetevő: desztillált víz (purified water),  aloe vera (stabilised Aloe Vera gel),  illatanyag.
  • Következik a marketingjéről híres Dove

Illata és állaga kellemes, nem drága dezodor, és az izzadást is ki lehet kerülni vele, bár van, akinek napi több használat szükséges ehhez – ennyi az összes pozitívum, amit mondani lehet róla. A negatívum viszont, hogy a tesztelt dezodoraink között ebben van a legtöbb káros anyag, szinte a káros vegyület benne, mint semleges. Megbukott a vizsgán.
Esetlegesen allergiás tüneteket okozó vagy mellrák kialakulását elősegítő anyagai: AluminumZirconium Tetrachlorohydrex GLY– monomer- és polimerkeverék. Ezt az összetevőt az USA-ban és az EU-ban még légfrissítőben is tilos használni. A legújabb kutatások szerint felelős lehet a mellrák kialakulásáért. Dimethicone – szilikon. Filmrétegként fedi be a bőr pórusait, az egyenetlenségeket elzárja, és nem hagyja lélegezni a bőrt. Az USA kozmetikai iparában ennek az anyagnak a használatát nem tanácsolják, mivel a patkányokon és az egereken végzett kísérletek során tumort okozott. Steareth-100etilén-oxid (etoxilált), ismert emberi rákkeltő. BHT – Lipofil szerves vegyület, bőrgyulladásos allergiát okoz. Toluene-t tartalmaz. Rákkeltő lehet. Benzyl Alcohol – alkoholféle, oldószer és tartósítószer, túl magas koncentráció esetén mérgező lehet. Benzyl Salicylate – szalicilsav-benzil-észter, bőrkiütéseket okozhat, ha napfénynek kitett felületen használják.
A többi összetevő:szilikon (Cyclopentasiloxane), zsíralkohol (Stearyl Alcohol), szagtalan, színtelen olaj (C12-C15 Alkyl Benzonate), szintetikus vegyület (PPG-14 Butyl Ether), ricinusolajból előállított felületaktív anyag és emulgeálószer (Hydrogenated Castor Oil), parfüm, műanyag (Polyethylene), napraforgóolaj (Helianthus Annuus Seed Oil), Citromsav (Citrid Acid); fahéjalkohol  (Cinnamyl Alcohol); Carboxaldehyde; Butylphenyl Methylpropional; Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene; illatanyagok: Citronell, Coumain, Hexyl Cinnamal, Lomonene, AlphaIsomethyl Ionone
  • Nivea golyós dezodor

Ez sem hagy nyomot a ruhán, hosszan tartó izzadsággátlás és jó árfekvés jellemzi. Összetétel szempontjából valamivel jobb, mint az előző két versenyző.
Esetlegesen allergiás tüneteket okozó vagy mellrák kialakulását elősegítő anyagai: Aluminum Chlorohydrate – alumíniumsó.
A többi összetevő: víz (water), trisó (Trisodium EDTA), olajos folyadék (PPG-15 Stearyl Ether), viasszerű felületaktív anyag és emulgeálószer (Steareth-2), nem ionos tenzid (Steareth-21), mono-észter, glicerinből és laurinsavból képződik (Glyceryl Laurate), avokádó (Persea gratissima), avokádóolaj (Avocado Oil), zsíralkohol (Octyldodecanol), kamilla (Bisabolol).
  • Rexona Golyós Dezodor

Ketten próbáltuk ki, és egyáltalán nem tetszett: túl erős az illata, illetve nem is használt semmit, ugyanúgy izzadtam tőle. De legalább az ára jó.
Esetlegesen allergiás tüneteket okozó vagy mellrák kialakulását elősegítő anyagai: Aluminum Chlorohydrate – alumíniumsó, Benzyl Alcohol – alkoholféle, oldószer és tartósítószer, túl magas koncentráció esetén mérgező. Benzyl Salicylate – fixáló, bőrkiütést okozhat. Butylphenyl Methylpropional – mesterséges illatanyag, bőrirritációt okozhat.
A többi összetevő: víz (Aqua), glicerin (Glycerin), napraforgóolaj (Helianthus annuus Seed Oil), viasszerű, felületaktív anyag és emulgeálószer (Steareth-2), parfüm, zsíralkohol (Steareth-20), citromsav  (Citric Acid), káliumlaktát  (Potassium Lactate Tocopherol), E-vitamin, omega-6 zsírsav (Linoleic Acid Coumarin), illatanyagok (Geraniol, Limonene).
  • Baba Dezodor Érzékeny Bőrre

Pár hónappal ezelőtt nem lehetett kapni a kedvenc dezodoromat, és nehezen, de úgy döntöttem, kipróbálom a Babát. A második napon dobtam a kukába: ragadós volt, és büdös lettem tőle. Az illata sem olyan volt a bőrre kenve, mint amikor a dezodort megszagoltam. Az pedig külön fura, hogy érzékeny bőrre hirdetik, mikor tele van bőrirritációt elősegítő anyaggal.
Esetlegesen allergiás tüneteket okozó, vagy mellrák kialakulását elősegítő anyagai: Aluminum Chlorohydrate – alumíniumsó, Silica – szilícium-dioxid, belégzés esetén káros lehet,  Benzyl Alcohol – alkoholféle, oldószer és tartósítószer (túl magas koncentráció esetén mérgező lehet), Benzyl Salicylate – szalicilsav-benzil-észter (bőrkiütéseket okozhat, ha napfénynek kitett felületen használják), Linalool – illatanyag (bőrirritációt idézhet elő),  Alpha-Isomethyl Ionone – illatanyag, növeli a bőr érzékenységét, központi idegrendszeri zavarokat okozhat.
A többi összetevő: víz (aqua),  napraforgóolaj (Helianthus annuus Seed Oil),  viasszerű, felületaktív anyag és emulgeálószer (Steareth-2), parfüm (Fragrance), zsíralkohol (Steareth-20), viaszos szteroid zsír (Cholesterol, Lecithin), citromsav (Citric Acid), E-vitamin (Tocopherol),  káliumlaktát (Potassium Lactate),  illatanyagok: Citronellol, Geraniol, Limonene.

Csináld magad izzadásgátló: tényleg natúr, bio, és még hatásos is

Mivel nagyon lesújtott, hogy ilyen gyér a felhozatal a magyar piacon, és még abban sem lehet bízni, ami bio- vagy natúr kozmetikumnak hirdeti magát, keresgélni kezdtem a neten, hátha van valami tuti ötlet házi izzadásgátló-illatosítószer készítésére. Órákig böngésztem, mire a sok recept közül összeraktam a sajátomat, az eredmény viszont zseniális lett! Gyorsan és egyszerűen elkészíthető, kellemesen krémes az állaga, minden alapanyaga természetes és olcsón beszerezhető, ráadásul olyan illatban készítjük el, amilyenben csak szeretnénk. Valóban gátolja az izzadságszagot is, igaz, a biztonság kedvéért egymás után többször húztam végig a hónaljamon. Végig megmaradt az illata is, úgyhogy egyszerűen imádom!
Íme  tehát a csodarecept körülbelül két adag dezodor elkészítéséhez (persze ez attól is függ, hogy mekkora dobozban akarod tárolni):
Hozzávalók:
  • 5-6 púpozott evőkanál 100%-os kókuszvaj (bioboltban tudod megvenni, 250 gramm 600-2500 forint)
  • 30 gramm szódabikarbóna (ha nincs a konyhaszekrényedben, bármelyik élelmiszerboltban megveheted, 50 gramm 60 forint), izzadásgátló hatása van
  • 30 gramm rizsliszt (500 gramm 300-390 forint) vagy kukoricaliszt (500 gramm 300-600 forint; a bio drágább) vagy a kettő keveréke fele-fele arányban elosztva, jól szívják az izzadságot
  • opcionális: az illatosításához bármilyen 100%-os illóolaj felhasználható (én 100%-os teafaolaj-koncentrátumból használtam nyolc-tíz cseppet; 5 ml 500 forint)
  • üres deóstiftes tok

Elkészítése:
Egy nagyobb tálban összekeverem a szódabikarbónát és a rizslisztet (aki izzadós típus, rakhat több szódabikarbónát a keverékhez, mert nedvszívó és szagtalanító hatása van, illetve a liszt mennyisége is növelhető). Öt púpozott evőkanál kókuszvajat vízgőzön megolvasztok, és a rizses keverékhez öntöm. Az evőkanállal simára keverem, és közben hozzáadok pár csepp illóolajat (valóban pár csepp legyen, mert ha túl sok, bőrirritációt okozhat). Az üres stiftes doboz alját teljesen visszatekerem, és az evőkanállal beletöltöm a masszát, majd szépen eligazítom a tetejét. A lezárt dobozt használat előtt egy napra a hűtőbe teszem (vagy pár órára a mélyhűtőbe), később is célszerű frizsiderben tárolni. Tökéletes izzadásgátló, nincsen benne a szervezetre káros anyag, nem hagy foltot a ruhán, edzés vagy egy rohangálós nap után is csak egészen enyhén érezhető egy pici szag (igaz, ha izzadós vagy, akkor tartsd magadnál), 100%-ban bio és körülbelül 500 forintból kihozható egy adag.

10 megjegyzés:

  1. Egy hasonló recept alapján készítem a saját deómat, amit majd 2 hónapja használok. Teljesen meg vagyok vele elégedve, a leghosszabb napjaimat (18-19 óra, zumba-órával tűzdelve)is kibírja, ennyi idő után sincs izzadtság-szagom. Izzadok, de nem büdösödök. Már elnézést. :-)
    Amit változtattam:
    - kakaóvajat/sheavajat és kamilla macerátumot használok kókuszvaj helyett;
    - rizsliszt helyett kukoricakeményítőt (a rizsliszt elég nagy szemcséjű);
    - a szódabikarbóna felét lecseréltem cink-oxidra;
    - a szódabikarbónát jópárszor megjáratom a kávédarálóban, mert egyébként túl durva szemcséjű, érdes lesz tőle a deó;

    VálaszTörlés
  2. A legnagyobb gond a stiftes doboz beszerzése.
    Két dolgot próbáltam: vettem a teszkóban valamilyen stiftet, aminek tetszett a doboza. Van ilyen, amikor ez az egyetlen szempont. :-)Otthon kipiszkáltam belőle a cuccot (kuka), jól kimostam és kiszárítottam.
    A másik megoldás, és remekül működik: a Cosmio tubustégelye: http://webshop.cosmio.hu/product.php?id_product=46

    VálaszTörlés
  3. Nagyon ügyes vagy!
    Köszönöm...

    VálaszTörlés
  4. Erről a deoról mi a véleményed:
    Alcohol denat., aqua (water), parfum (fragrance), trideceth-9, peg-40, hydrogenated castor oil, benzyl alcohol, benzyl salicylate, bisabolol, cinnamyl alcohol, citric acid, ethylhexylglycerin, hexyl cinnamal, hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde, limonene, propylene glycol
    Remélem nem írtam el, nem volt egyszerű.
    Eddig arra figyeltem, hogy ne legyen benne aluminium.

    VálaszTörlés
  5. Az én véleményem: a fenti recepthez hasonló, saját készítésű deót használok.

    Kikeresgettem a te deód összetevőit (oldalt a blogon is van egy összetevő-kereső, és a krémmánián is nagyon sok alkotót meg lehet találni)Remélem, semmit nem hagytam ki.

    denaturált szesz: közepes(5) kockázat, Denaturalt alkohol. A kozmetikumokban oldószerként, sűrűség szabályozóként (viszkozitás csökkentő), fertőtlenítőszerként, habzás csökkentőként (a kozmetikum rázásra se kezdjen el habozni) és tartósítószerként használatos. A denaturalt alkohol egy kis molekulasúlyú alkohol, ami szárító, irritáló hatással lehet a bőrre, és elősegítheti a káros szabad gyökök képződését is, különösen ha az INCI lista első helyeinek egyikén található. A híres amerikai bőrgyógyész, Leslie Baumann szerint kerüljük azokat a készítményeket, ahol az alkohol az INCI lista első 7 helyének egyikén található.

    víz:

    parfüm (illat): magas(8) kockázat, Illatanyag, mely az amerikai termékek címkéjén Fragrance, míg az európai termékek címkéjén Parfum néven szerepel. Ez alatt a kifejezés alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok egy meg nem határozott keverékét kell érteni. A magas EWG pontszámot elsősorban annak köszönheti az általános "illatanyag" megnevezés, hogy nem lehet pontosan tudni, hogy mit is takar. Az illatanyagok az egyik leggyakoribb allergizáló szerek a kozmetikumokban. Az EWG szerint továbbá contact dermatitist (a bőr allergiás reakciója) és légzőszervi problémákat is okozhatnak.

    trideceth-9: emulgeáló alacsony kockázat (1)

    peg 40 hidrogénezett ricinus olaj:However. The Cosmetics Database found PEG 40 Stearate to be a moderate to high hazard ingredient depending on usage.: közepes kockázatú szer a használattól függően

    benzil alkohol: ajánlott, kizárólag parfümök és illatanyagok oldószere, tartósító; szint. anyag, ritkán allergén, a bõrt érzésteleníti, nagyobb konc.-ban irritál

    benzil szalicilát: ajánlott, illatanyag, tartósító, fényszűrõ, szint. anyag, a bõrt érzésteleníti

    bisabolol: ajánlott, ajánlott hatóanyag, gyulladásgátló; általában szint. anyag, bõrkímélõ, a kamillaolaj összetevõje, 24 óra múlva hat, 2-3% túladagolás csökkenti a hatást, 0,8% ajánlott

    cinnamyl alcohol: közepes kockázat (5)

    citromsav: ajánlott, savfokszabályzó, lágyító, nedvtartó, tartósító

    ethylhexylglycerin: alacsony kockázat (1) őrjavító anyag, mely egyben a krémben lévő tartósítószerek hatását is növeli. Gyakran használt parabének helyett tartósítószerként phenoxyethanollal kombinálva.

    hexyl cinnamal: közepes kockázat (4)

    hydroxyisohexyl 3-cyclohexene carboxaldehyde közepes kockázat (5.5) Egyszerűbb néven Lyral. Illatanyag. Potenciális allergén, mely az ekcémás betegek 2-3%-nál okoz allergiás reakciókat.

    limonene: közepes (6) Természetes illatosító anyagok keveréke (citrusolaj (d-limonene) és fenyőfa vagy mentol (l-limonene) ). A kutatások ellentmondóak azzal kapcsolatban, hogy rákellenes vagy éppen hogy rákot okozó anyag szájon át bevéve. A bőrön alkalmazva allergiát (contact dermatitis) okozhat az arra hajlamosaknál, így jobb kerülni, csaknem az összetevőlista utolsó helyeinek egyikén áll.

    propilén glikol: még ajánlott, oldódáskönnyítõ, nedvesen tartó krémekben és bõrápolókban, szint. anyag, ritkán allergén , (3: közepes) A többi glikolhoz hasonlóan vízmegkötő, hidratáló anyagként használt a kozmetikai iparban. Segít megőrizni a krém állagát (hogy a krém ne olvadjon meg nagy melegben, illetve ne fagyjon meg nagy hidegben) valamint segíti a többi összetevő beszívódását. Részletesebb információ a cosmeticscopon és a truthinagingen. Ez egy fagyálló.

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm szépen a munkádat!

    VálaszTörlés
  7. Nagyon tetszik az oldalad és csatlakozom, elsőre Én is a deómat cseréltem le, évek óta magamnak és a családomnak, barátnőimnek készítem, olcsó és hatásos! Egyszerűen tégelybe öntöm, abból az ujjammal kenek a bőrömre keveset. Tökéletesen szagtalan leszek tőle!

    VálaszTörlés
  8. Szuper cikk! En is szeretem elkesziteni a sajat receptjeimet! :)

    VálaszTörlés
  9. Szuper cikk! En is szeretem elkesziteni a sajat receptemet! :)

    VálaszTörlés